Fyra procent av journalisterna har blivit offer för fysiskt våld i sitt arbete. Nästan två tredjedelar har tagit emot hatisk respons och 15 procent får det regelbundet.

Falska rykten om till exempel ens privatliv har spridits om över en sjättedel av journalisterna. Det här framkommer i en ny undersökning, skriver Tammerfors universitet i ett pressmeddelande.

– Finländska journalister utsätts sällan för påtryckningar, men påttryckningarna kan ha anmärkningsvärda indirekta konsekvenser. Speciellt offentliga hot och svårtmålning är en tydlig signal till hela yrkeskåren, säger Ilmari Hiltunen vid Tammerfors universitet i pressmeddelandet.


Nästan hälften av de tillfrågade journalisterna anser att yttre påtryckningar ökar på den mentala belastningen i journalistrollen. Över en sjättedel säger att de undviker att rapportera om vissa ämnen och 14 procent uppger att de gjort ändringar i sitt innehåll på grund av rädsla.

– Att journalister självständigt får göra sitt jobb är viktigt för alla. Om utomstående aktörer har möjligheten att påverka och styra journalistiken lider den oberoende journalistiken, säger Hiltunen.

Undersökningen baserar sig på intervjuer med 874 journalister. Intervjuerna gjordes i mars i fjol.