19-åriga Haukioja flyttar från Tammerfors till Vasa. Under de senaste säsongerna har han spelat på lån i FC Jazz, JJK och italienska Chievos U19-lag. Han återvände till Ilves i somras och nu är han nästa unga spelare som ansluter till VPS.

Haukiojas kontrakt är av modellen 1+2 år.

– Vi har strävat efter att hitta unga, inhemska spelare och det fortsätter vi med. Vi har bra erfarenheter av att jobba med unga spelare och Martti kommer att göra rätt för sig. Han för med sig konkurrens inom truppen och gör oss bättre, säger VPS tränare Petri Vuorinen i ett pressmeddelande. 

Haukioja har främst spelat som vänsterback, men kan även spela som mittback. VPS beskriver sitt 188 centimeter långa nyförvärv som en mångsidig spelare. 

– Han har en bra vänsterfot och ett brett passningssortiment, säger Vuorinen. 

Haukioja hade flera alternativ att välja mellan. 

– VPS kändes som ett intressant val och klubben ville ha mig. Jag träffade Petri Vuorinen och blev övertygad. Visst funderade jag ett bra tag, men det här var ändå ett ganska enkelt val, säger han. 

– Jag spelar i VPS åtminstone kommande säsong. Förhoppningsvis får jag visa upp mina bästa sidor i FM-ligan och genom det nå utomlands i något skede. 

Haukioja fanns med i Finlands trupp i sommarens U19-EM i Vasa och Seinäjoki, men fick nöja sig med att vara bänknötare. 

– Visst grämer det att jag inte fick ansvar i turneringen, men jag har motiverats att jobba ännu hårdare efter det. Det var ändå en fin upplevelse och jag hann ju se lite av Vasa.