FOTBOLL Nations League

  • Grekland – Finland 1–0 (1–0)
 
Torsdagskvällens resultat innebär att Finland säkrar förstaplatsen i gruppen och en biljett till EM-playoff.

Finland hade skaffat sig ett oerhört gynnsamt utgångsläge inför den femte gruppspelsomgången i Nations League. Efter fyra raka segrar skulle till och med en uddamålsförlust räcka i bortamötet med Grekland för att säkra gruppsegern.

Under Markku Kanervas ledning har landslaget varit i grym form i ett drygt år – och på ödsliga Olympiastadion i Aten skördade man frukt av de resultaten. Det var inte många åskådare på plats, men de som kom (bland annat några hundra finländare) fick bevittna blåvit fotbollshistoria.

Finland gjorde det som krävdes och landslaget tog för första gången hem en gruppseger i ett kval. Då spelade det ingen roll att Grekland bröt den finländska segersviten och vann med 1–0.

Jämfört med den förra drabbningen mellan länderna i oktober hade det skett en hel del förändringar. På grund av skador tvingades Kanerva till tre justeringar. Grekland å sin sida har startat om på helt ny kula med förbundskaptensbyte.

Angelos Anastasiadis hade gjort en massa förändringar i startelvan, men från start såg spelet lika blodfattigt ut som det gjorde i Tammerfors. Den grekiska anstormningen uteblev och i stället tog Finland för sig.

Några skarpa målchanser skapade inget av lagen första tjugo minuterna, men med det givna tabelläget bekymrade det inte Finland över huvud taget.

Men efter tjugofem minuter klämtade det för första gången i höst bakom Lukas Hradecky. Dimitris Pelkas fick helt ostört gå upp och nicka från nära håll. Hradecky lyckades rädda avslutet, men returen studsade rakt på Albin Granlund och 1–0 var ett faktum.

Några minuter efter självmålet var kvitteringen nära. Robin Lod och Teemu Pukki sågade sig fram på kanten och Pukki spelade smart in bollen till Jasse Tuominen, men Tuominens avslut från en utmärkt position gick klart utanför.

Det var Finlands enda läge i första halvlek. Direkt efter paus fick Tuominen nästa farliga chans. Vitrysslandsproffset tog sig fram på egen hand, men skottet gick klart utanför.

Resten av matchen blev mest av allt en grekisk jakt på ett 2–0-mål. Finland backade hem och sprang efter motståndarna, men tiden rann iväg och Finland höll ut.

Uddamålsförlusten innebär att Finland har säkrat en plats till C-divisionens EM-playoff i mars 2020. Den betyder också att dusten mot Ungern på söndag i Budapest inte har något i potten.

Finlands laguppställning: Lukas Hradecky – Jere Uronen, Joona Toivio, Paulus Arajuuri, Albin Granlund (v) – Pyry Soiri (73 min, Fredrik Jensen), Glen Kamara, Joni Kauko, Robin Lod – Jasse Tuominen (83 min, Juha Pirinen), Teemu Pukki (93 min, Thomas Lam).

Det här ger gruppsegern

  • 1. Uppflyttning till B-divisionen i nästa Nations League som startar hösten 2020.
  • 2. En plats till C-divisionens EM-playoff i mars 2020, där de fyra gruppvinnarna möts och en EM-biljett till slutspelet sommaren 2020 står på spel. Playoff-spelet inkluderar semifinaler och final.
  • 3. En plats i den tredje lottningskorgen till det ”vanliga” EM-kvalet som inleds i mars 2019. Som jämförelse kan man tillägga att Finland låg i femte korgen inför lottningen till det förra VM-kvalet. Om Finland skulle ta en plats bland de två främsta i kvalet och den vägen ta sig till EM, är det inte aktuellt att spela playoff i mars 2020.
  • 4. Klirr i kassan för Bollförbundet. Utöver de 1,125 miljoner euro som man får för att ställa upp skulle man få lika mycket till för en gruppseger. Totalt skulle Uefa-bonusen alltså landa på 2,25 miljoner euro.