Förutom tvåan Ingvild Flugstad Östberg, 23,9 sekunder efter i mål, var det ingen som var i närheten av Johaug i fredagens lopp. Trean Kari Öyre Slind var till exempel 59,8 sekunder efter i mål.

Johaugs uppvisning var än mer övertygande med tanke på att det var 30-åringens första riktiga tävlingslopp på 958 dagar.

– I'm back! ropade hon efter att ha gått i mål efter en urstark första tävlingsmil på snö för säsongen.

– Det var väldigt speciellt att starta. Det är så otroligt skönt att vara tillbaka i hela den här längdskidsfamiljen, att få träffa alla igen. Och inte minst att komma in på stadion, att få höra sitt startnummer ropas ut, att höra startskottet, att höra vrålen där ute på banan, att få mellantiderna och att tävla igen, säger  Johaug till NRK.

I oktober för två år sedan åkte Johaug fast i ett dopningstest, då hon testade positivt för den anabola steroiden clostebol. Hon hävdade att hon hade fått i sig ämnet via en läppsalva, men stängdes ändå av i tretton månader av Norges skidförbund. Avstängningen förlängdes till arton månader efter att Internationella skidförbundet tog ärendet vidare till idrottens skiljedomstol CAS.

Johaug lär nu, trots det långa tävlingsuppehållet, få bära ett stort favoritskap inför nästa helgs världscuppremiär i Ruka. Men det är svårt att säga hur mottagandet blir efter dopningsavstängningen.

– Jag tror att jag får förbereda mig på allt möjligt, det kan nog både bli positivt och negativt. Men jag får bara fokusera på att göra det jag ska i skidloppen, säger Johaug.