|

Granqvists straff räddade Sverige i Nations League

NyhetsbildZoom
Mikael Lustigs och Andreas Granqvists Sverige tog en skön bortaseger. Foto: Lehtikuva/AFP Photo
Andreas Granqvist trotsade burop och ficklampsljus från mobiltelefoner. Lagkaptenens straffmål avgjorde Nations League-matchen mellan Sverige och Turkiet i Konya.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

FOTBOLL Nations League

  • Turkiet – Sverige 0–1 (0–0)
 
Publiken på Büyüksehir Arena gjorde sitt yttersta för att störa lagkaptenens fokusering. Med kraftiga burop och ficklampsljus från mobiltelefoner försökte de skapa en inramning som skulle få Andreas Granqvist att bli knäsvag.Men det bet inte på den svenska lagkaptenen.

Granqvist var – precis som i sommarens VM-slutspel i Ryssland – kylig och säker när han placerade in straffen i målvaktens Sinan Bolats högra hörn i 71:a minuten.

– Jag får tacka grabbarna där framme som fixar straffarna. Det var en tuff match i dag, de var otroligt skickliga, säger Granqvist till C More.

Tillsammans med ett par högklassiga räddningar av målvakten Robin Olsen var straffmålet precis vad Sverige behövde i lördagens bortamatch mot Turkiet.

Med 0–1-segern lever Sveriges hopp om gruppseger i Nations League. För att passera Ryssland i tabellen krävs seger även på Friends arena på tisdag, då gruppspelet avslutas mot Ryssland.

I Konya var det till en början hemmalaget som förde matchen, och det var med nöd och näppe Sverige lyckades stå emot Turkiets anstormning.

Cengiz Ünder skapade första chansen redan efter 40 sekunder och sedan kom anfallen – oftast med Hakan Calhanoglu iblandad – i våg efter våg.

Ett av de farligaste lägena skapades i tolfte minuten. Turkiet kontrade snabbt efter en svensk hörna. Sveriges försvarsspel var då långt ifrån kompakt som förbundskaptenen Janne Andersson vill ha sin defensiva struktur, och det var först alldeles vid Olsens mål som Granqvist fick stopp på anfallaren Cenk Tosuns försök.

Efter nästan en halvtimmes spel var Turkiet framme igen. Yulus Malli tajmade löpningen genom den svenska försvarslinjen perfekt, men avslutet hade mer att önska och bollen rullade utanför Olsens högra stolpe.

Turkiet avslutade sedan första halvleken precis som de inledde den – med en målchans.

Calhanoglu tog mot Tosuns nednick och hade bara Olsens kvar att överlista, men den storspelande målvakten fick upp armen och svarade med en räddning av högsta klass.

I andra halvlek fick Sverige – där mittfältaren Jakob Johansson gjorde comeback efter korsbandsskadan han ådrog sig i VM-kvalets playoff-retur mot Italien – bättre koll på Turkiets passningsskickliga spel och lyckades stoppa anfallen betydligt tidigare än i första.

När sedan Andreas Granqvist klev fram och ordnade segermålet öppnade det för en dramatisk gruppavslutning.

– Vi pratade balansen och det är klart att vi visste att de skulle ha mycket boll. Vi genomförde första halvlek jäkligt bra. I andra gick vi uppåt och tog över. Vi vinner helt rättvist. Jäkligt bra genomfört av spelarna, säger Janne Andersson.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan