Ulrica Karp har vid delegationens höstmöte återvalts som styrelseordförande för Högskolestiftelsen i Österbotten.  Karp säger att det är en stor ära att fortsättningsvis få leda Högskolestiftelsens styrelsearbete.

– Högskolestiftelsen är en betydande aktör i finansieringen av den högre svenska utbildningen i landskapet.

Stiftelsen har sedan starten delat ut nästan 13 miljoner euro, pengar som bland annat bidragit till att vi idag har diplomingenjörsutbildning på ÅA i Vasa, säger Karp.

– En högklassig utbildning är en av de grundläggande verksamhetsförutsättningarna till fortsatt välstånd i vårt Österbotten. Det är med kunskap vi kan stärka vårt landskap, där behövs satsningar som Högskolestiftelsen kan bidra med.

Ulrica Karp.

Även Gun Kapténs och Stefan Talus återvaldes i styrelsen. Övriga styrelsemedlemmar är Ilkka Penttilä och Andreas Uthardt. Suppleanter är Anna-Lena Palomäki och Maria Höglund.

Delegationens ordförande Patrick Ragnäs och viceordförande Annika Tidström återvaldes också. Återvalda delegationsmedlemmar är Anna-Maja Henriksson, Joakim Strand, Christina Nygren-Landgärds och Kenneth Holmgård. Delegationen har 22 medlemmar.

Kjell Blomqvist tillträdde första augusti  som tf verkställande direktör för Högskolestiftelsen. Han vikarierar ordinarie vd Katarina Heikius fram till sista juli 2019. Han är bekant med Högskolestiftelsen sedan tidigare eftersom han suttit i styrelsen i fyra år. 

– Den relativt unga stiftelsen har på många plan varit mycket framgångsrik. En effektiv kapitalförvaltning och ett initiativrikt angreppssätt har varit kännetecknande. Högskolestiftelsen är nu inne i en aktiv period av utveckling och min iver är stor att leda och driva denna process, säger Kjell Blomqvist.

Under tiden som Blomqvist leder stiftelsen är han tjänstledig från sitt ordinarie jobb som kundansvarig kapitalförvaltare vid Estlander & Partners.

Kjell Blomqvist 

Högskolestiftelsen har under de senaste två åren bland annat renoverat större delen av stiftelsens hus, det så kallade Aktiahuset intill torget i Vasa. För tillfället pågår planeringen av en kommande fasadrenovering med tillhörande förnyelser.

Stiftelsen har även nyligen lanserat en ny logo och nya hemsidor.

– Stiftelsen har trots sitt betydande stöd till forskning och utbildning i regionen varit något av en ”doldisstiftelse”, och ambitionen är att öka synligheten och därigenom kännedomen om Högskolestiftelsen som en effektiv plattform för att bidra till att stöda svenskspråkig högskoleverksamhet och därigenom göra Österbotten långsiktigt livskraftig, säger Blomqvist.

Högskolestiftelsens ändamål är att ekonomiskt bidra till att uppprätthålla och utveckla högskoleverksamhet, vetenskaplig forskning och utbildning i svenska Österbotten. Under 2018 har Högskolestiftelsen delat ut 850.000 euro i projektbidrag och stipendier.