Premiärministern träffar EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker sent i eftermiddag under pågående bråda förhandlingar för att få ihop alla detaljer inför helgens extrainsatta brexittoppmöte.

Inför avresan ansätts hon återigen hårt från både höger och vänster i det egna parlamentet med krav på att förhandla om det utkast till utträdesavtal som Mays regering godkände i förra veckan.

May försvarar dock sina planer.

– Vi vill se till att vi fortsatt har en bra handelsrelation till EU, säger premiärministern, som passar på att ge en rejäl känga till Labour-ledaren Jeremy Corbyn, som hon anklagar för att kritisera avtalet utan att veta vad han kritiserar.

– Han har inte ens läst det! Han vet inte vad som ingår! Det är inte ledarskap. Det är att leka partipolitik. Jag arbetar i nationens intresse, fnyser May vid dagens frågestund i underhuset i London.

Från både EU och Storbritannien betonas att ingenting är klart förrän allt är klart. För tillfället gäller det främst att få ordning på den gemensamma politiska deklaration som ska antas tillsammans med det brittiska utträdelseavtalet.

– Vi är inte där än, konstaterar EU-kommissionens euro-kommissionär Valdis Dombrovskis i en genomgång av dagens kommissionsmöte i Bryssel.

– Sherporna (stats- och regeringschefernas topptjänstemän) ska mötas på fredag och kommissionen är redo att agera när det behövs, säger Dombrovskis på en presskonferens i Bryssel.

Kommissionsordförande Juncker har samtidigt ställt in en planerad resa till ett möte på Kanarieöarna under torsdagen och fredagen för att kunna koncentrera sig på brexitläget.

Framtidsdeklarationen uppges ha svällt från sju sidor förra veckan till drygt 20 sidor för tillfället, då parterna försöker ta upp alla utestående frågor.

Exempelvis vill Spanien få in tydligare ord om att framtiden för Gibraltar är en fråga mellan Spanien och Storbritannien.

Gibraltar kommer att lämna EU tillsammans med Storbritannien i mars, trots att 96 procent av befolkningen röstade för att stanna kvar.

Spaniens premiärminister Pedro Sanchez sade i tisdags att han inte tänker godkänna avtalet om texten om Gibraltar inte ändras.

Klart är åtminstone att Tyskland kommer att säga ja till ett brexitavtal på söndag.

– Vi vet hur svåra diskussionerna är i Storbritannien, men jag kan säga för Tysklands del att vi kommer att godkänna utträdesavtalet, sade Förbundskansler Angela Merkel vid en budgetdebatt i förbundsdagen.

Hon hoppas att Spaniens invändningar mot formuleringar kring Gibraltar är lösta till dess, och att hon beklagar men respekterar britternas beslut.

– Det är i vårt fundamentala intresse att ha en bra relation med Storbritannien även i framtiden.

I Storbritannien fortsätter samtidigt diskussionen om stödet för May, både inom det egna Konservativa partiet och hos oppositionen.

Enligt Labours ekonomisk-politiske talesperson John McDonnell finns det inte en majoritet för brexitavtalet i parlamentet just nu. I en Reuters-intervju säger McDonnell samtidigt att Labour i nuläget inte tänker försöka fälla May och hennes regering.

– Vi försöker inte på något sätt skynda på en förtroendeomröstning. Det kan mycket väl ske saker med hennes förslag när förhandlingarna fortsätter. Vi kommer att bedöma det steg för steg, säger McDonnell.

Parallellt har det hittills gått oväntat segt för det interna motståndet mot May inom Konservativa partiet. De hårdföra brexitanhängarna i partiet har ännu inte kommit upp i tillräckligt många officiella kravbrev för att driva fram en omröstning om Mays ledarskap i partiet. Det har i sin tur fått förtroendet för brexitfalangen och dess ledare Jacob Rees-Mogg att rasa rejält.

Fakta: Toppmötet om brexit

  • På söndag samlas EU:s stats- och regeringschefer i Bryssel för ett extrainsatt toppmöte om förhandlingarna kring Storbritanniens utträde ur EU.
  • Tanken är att mötet ska ge politiska klartecken till utträdesavtalet och den gemensamma deklaration om framtida samarbete som ska ligga till grund för kommande förhandlingar om handelsavtal och liknande.
  • Mötet inleds klockan 9.30 med ett sedvanligt tal från EU-parlamentets talman Antonio Tajani. Därefter håller först de 27 kvarstannande EU-ländernas ledare en egen sittning som beräknas pågå i minst 60–90 minuter. Efteråt får även Storbritanniens premiärminister Theresa May ta plats vid bordet, i ytterligare minst 60 minuter.
  • Toppmötet beräknas vara slut runt lunchtid på söndag då kommissionsordförande Jean-Claude Juncker och permanente rådsordföranden Donald Tusk håller presskonferens.
  • Källor: Europeiska rådet, BBC. (TT)