EU-kommissionen konstaterar som väntat att Italien gör en "särskilt allvarlig överträdelse" när man inte följer kommissionens budgetråd.

Därmed öppnas för sanktioner mot regeringen i Rom – även om processen är utdragen och långt ifrån given.

– Vårt jobb är att bekämpa risker innan det är för sent. Det är vad vi gör i dag. Vi är redo för en dialog med Italiens regering, men vi anser att saken måste tas tag i, säger eurokommissionären Valdis Dombrovskis på en presskonferens i Bryssel.

Kollegan Pierre Moscovici beklagar att täta möten de senaste veckorna inte gett några resultat. Kommissionen anser fortfarande att den italienska regeringens budget inte går ihop.

– Våra frågor och vårt tvivel och vi har inte fått några svar: var kommer den här extra tillväxten att komma ifrån? Vem ska betala för de här satsningarna? undrar Moscovici.

– Vi anser att den här budgeten utgör en risk för Italiens ekonomi, dess företagare, småsparare och skattebetalare, säger finanskommissionären i Bryssel.

Den särskilda process som nu inleds kommer närmast att föras upp på euroländernas nästa finansministermöte, den 3 december. Därefter kommer Italien ges tillfälle att svara i både ord och åtgärder. I slutändan har sedan EU-kommissionen möjlighet att utdöma kraftiga böter mot Italien, om man inte anser att regeringen i Rom gör sitt.