|

Tornet i Pisa lutar några centimeter mindre

NyhetsbildZoom
En gnutta mindre lutande torn i Pisa. Foto: Marianne Løvland/NTB Scanpix/TT/Arkiv
Det lutande tornet i Pisa har stabiliserats och till och med rätats upp en aning, meddelar den kontrollgrupp som i 17 år övervakat restaureringen av kampanilen som började byggas 1173.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Enligt den tekniske experten Nunziante Squeglia, professor vid universitetet i Pisa, har det 57 meter höga tornet rätats upp fyra centimeter tack vare ingenjörernas åtgärder, rapporterar italienska medier.

I januari 1990 stängdes det vita marmortornet eftersom lutningen var så stor – 4,5 meter från vertikallinjen – på grund av faran. Ett ras inom 20 år förutspåddes. Men i en räddningsaktion fick man lutningen att minska med 40 centimeter och turisterna kunde återkomma 2001.

Kommentarer
|

Upplev det goda livet på Mexikos västkust

Nyhetsbild
Gamla Puerto Vallarta är en härlig mix av kullerstensgränder, vackra kyrkor och den långa strandpromenaden El Malecon. Foto: Diego Grandi/Shutterstock
På Mexikos coola Stilla havskust lever den genuina kulturen fortfarande i varje vitmenat gathörn, varje guldskimrande sandkorn och varje tugga pinfärsk ceviche. Vi har besökt Puerto Vallarta, varit hemma hos Liz Taylor och testat den lokala tequilan raicilla som sägs bota det mesta.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Ekonomi

Inga nya vindkraftverk byggdes 2018, men nu investeras det igen

Det byggdes inga nya vindkraftverk i Finland 2018, men vindkraftens årsproduktion ökade med över 20 procent. Över 40 procent av vindkraftverken finns i norra Österbotten.

Nyhetsbild
Lokalt

Yle: Infekterat i Solf församling – gammal konflikt säger förra kyrkoherden

SOLF Anställda och kyrkoherden har inte kommit överens i Solf församling. Onödigt gå till Yle med gammal konflikt, tycker tidigare kyrkoherden om bråket.

Nyhetsbild
Kultur

En av Sveriges mest hyllade hårdrockgrupper spelar i Vasa

Sångerskan Johanna Sadonis har kallats "en av den samtida rockscenens starkast lysande stjärnor". Hennes band Lucifer har konsert i Vasa på fredag.

Nyhetsbild
Inrikes

Lohela: Jag stöder Liike Nyt och tänker rösta mot vårdreformen

Riksdagsledamot Maria Lohela (Blå) lämnar Blå framtid och ger sitt stöd till Liike Nyt. Men hon ställer inte upp i valet.

Mest läst senaste veckan