Intresset för att ta MPR-vaccin stort i Jakobstadsregionen. På måndagen var 120 personer inbokade för vaccination vid Kållby mottagning under dagen.

– Under den senaste veckan har drygt 240 personer i regionen fått MPR-vaccin. Det rör sig främst om barn i förskoleåldern där man önskat få den andra MPR-dosen tidigare, vuxna som är osäker på sin immunitet, men även tidigare helt ovaccinerade har vaccinerats, säger Pia-Maria Sjöström, chefsläkare vid social- och hälsovårdsverket i Jakobstad.

Även exponerade som inte önskar vård ombeds ta kontakt. Vid behov fortsätter de allmänna vaccinationerna nästa vecka. Möjligheten att få vaccin via skolhälsovården har väckt ett visst intresse. Sjöström påminner om att alla exponerade som får symptom som kan tyda på mässling oberoende av vaccinationsstatus ska ta kontakt via telefonrådgivningen (06 786 1234, dygnet runt), och inte komma direkt till rådgivningen eller jouren.

Arkivbild: Pia Maria Sjöström.

– Symptom som man ska vara observant på är feber med hosta och ögoninflammation och några dagar efter detta finprickigt utslag. Vaccinerade kan i enstaka fall få en lindrig form av mässling och då är symptomen mera ospecifika. Vaccinerade som får mässling är inte smittsamma.

– Om det ännu finns exponerade personer som inte tagit kontakt för att de kanske inte önskar vård önskar vi att de ändå kontaktar oss så att vi kan kartlägga eventuell vidare spridning av smittan.

Prover tas och analysera även under helgdagar.

På onsdagen klockan 15 fanns inga uppgifter om nya bekräftade fall av mässling i regionen. I Jakobstad, Vasa och Karleby och vid THL är beredskapen förstärkt inför självständighetsdagen och den kommande helgen.

– Det första skedet av smittskyddsarbetet har gått bra. Personalen har varit engagerad och flexibel, jobbat övertid och på lediga dagar. Samarbetet med Soite, Vasa centralsjukhus och THL har också fungerat smidigt, säger Sjöström.

Tio personer i karantän - inkluderar inga nya fall

Enstaka fall av misstänkta exponerade ska ännu kontaktas. I nuläget är tio personer försatta i karantän i hemmet. Den uppdaterade siffran beror på sammanställning av tidigare listor och inkluderar inga nya fall.

– Ovaccinerade och personer med kraftigt nedsatt immunförsvar rekommenderas fortsättningsvis undvika stora folksamlingar. Personer som fått immunoglobulin (antikroppmedicin) och inte rekommenderats karantän av den orsaken kan delta som vanligt, säger Sjöström, i ett pressmeddelande från social- och hälsovårdsverket i Jakobstad.