– Tusentals familjer kommer att återförenas, sade Griffiths, som satt invid utrikesminister Margot Wallström (S) på Slottet, om fångväxlingen.

De två betonade den svåra humanitära situation som råder i Jemen och sade att landets framtid ligger i händerna på delegaterna som rest till Sverige.

– Det är nu upp till er, de jemenitiska parterna. Ni har kommandot över er framtid, sade Wallström.

Läget är kritiskt, men Jemenkonflikten kan få ett slut om man verkligen vill det, anser Griffiths:

– Jag vill inte vara överoptimistisk, men jag tänker vara överambitiös.

Flygplatsen i Sanaa, nedtrappning av striderna och tillträde för humanitära hjälporganisationer blir andra teman där. 

FN-källor säger till AFP att de båda sidorna åtminstone till en början kommer att sitta i olika rum, med FN-diplomater gåendes emellan dem. Vid sidan av förtroendebyggande åtgärder ska man tidigt diskutera ett möjligt övergångsstyre i landet.

Senast parterna möttes var 2016 i Kuwait. Griffiths försökte få till fredssamtal i Genève i Schweiz i september i år, men då dök aldrig de Iranstödda Huthirebellerna upp eftersom de ansåg att deras villkor inte tillgodosetts.

Den pågående konflikten intensifierades när Huthirebellerna, som är zayditer och anhängare till en liten gren av shiaislam, tog kontroll över huvudstaden Sanaa 2014. Året därpå började den saudiskledda militärallians som stödjer landets regering och president Abd Rabbu Mansur Hadi att flygbomba rebellerna.

Striderna har slagit hårt mot den fattiga befolkningen i Jemen, där miljontals människor lider av akut hungersnöd. Nära 85 000 barn under fem år med allvarlig, akut undernäring beräknas ha dött sedan i april 2015, enligt en rapport från organisationen Rädda Barnen. Aktuella siffror över flygrädernas offer saknas, men i augusti 2016 uppgav FN att minst 10 000 människor dödats.