|

Färre nya jobb i USA än väntat

NyhetsbildZoom
Nya sysselsättningssiffror har presenterats. Arkivbild. Foto: Matt Rourke/AP/TT
USA:s sysselsättning ökade betydligt mindre i november än väntat. Samtidigt steg också den genomsnittliga snittlönen med mindre än väntat – något som ses som en faktor för färre räntehöjningar än väntat framöver.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA ökade med 155 000 personer under november jämfört med oktober, enligt landets arbetsmarknadsdepartement. Det var rejält lägre än den sammanställning som Reuters gjort där man i genomsnitt förutspått en ökning med 200 000 personer. En del i förklaringen ska ha varit att byggnadsföretag på grund av det kyliga vädret, tvingats anställa betydligt färre medarbetare.

Samtidigt reviderades också oktobersiffrorna ned från 250 000 till 237 000.

Arbetslösheten låg samtidigt kvar på 3,7 procent, den lägsta sedan 1969. En av de siffror som dock marknaden tittade extra noga på är den genomsnittliga timlönen. Den steg nu med sex cent eller 0,2 procent, under analytikernas förväntningar som låg på 0,3 procent.

Just timlönen ses som en viktig inflationsfaktor och en vikande inflation skulle innebära färre räntehöjningar från den amerikanska centralbanken än vad som tidigare förutspåtts.

Marknaden tog också emot siffrorna positivt och terminshandeln på New York-börsen vände svagt uppåt för att ligga kring nollan efter att tidigare indikerat på en nedgång med 0,2 procent för S&P-index vid börsens öppnande.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan