|

Politisk kris i Cypern efter halloumiblunder

NyhetsbildZoom
Den cypriotiska halloumiosten. Foto: Adobe Stock/Arkiv
Oppositionen i Cypern är minst sagt rosenrasande sedan landet gått miste om varumärkesskyddet för den cypriotiska nationalosten halloumi i Storbritannien.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Förlusten inleddes med att det brittiska företaget John & Pascalis ansökte i domstol om att varumärkesskyddet skulle ogiltigförklaras eller dras tillbaka.

Cyperns regering skulle därefter ge sin syn på varför varumärkesskyddet var viktigt att bevara, men lyckades inte svara i tid. Domstolen gick därför på John & Pascalis linje.

Nicolas Papadopoulos, partiledare för det oppositionella mitten-högerpartiet Diko, stämplar händelsen som ett monument över den inkompetens som regeringen uppvisat i att hantera en sådan betydelsefull fråga som halloumiosten är för den cypriotiska ekonomin.

Kommunistpartiet Akel kräver att handelsministern sparkas, men regeringen avvisar kravet.

Landets halloumiexport beräknas till 80 miljoner euro om året, 40 procent av den går till Storbritannien. Cypern har ansökt om att få tillbaka varumärkesskyddet.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan