Runt om på kontinenten är intresset i princip lika med noll för att riva upp det som förhandlats fram med Storbritannien inför landets utträde den 29 mars nästa år.

– Jag har pratat med flera av mina kollegor – Tyskland, Spanien, Holland, Frankrike, ordförandeskapet (Österrike) – och alla är helt eniga om att det inte är aktuellt med en omförhandling, säger Sveriges EU- och handelsminister Ann Linde (S) efter möten i Bryssel.

Det betyder ändå inte att loppet är kört för premiärminister Theresa May, som ägnade sin tisdag åt att resa fram och tillbaka mellan diverse huvudstäder, efter beslutet i måndags om att tills vidare skjuta upp det brittiska parlamentets omröstning om brexitavtalet.

– Vad som står klart efter de här mötena är att det finns en gemensam beslutsamhet att ta hand om och lösa det här problemet, säger May till tv-kanalen Sky i Bryssel.

Det som söks från både EU och Storbritannien är någon form av text som lugnar britterna om den så kallade nödlösningen om att hålla gränsen öppen mellan Nordirland och Irland.

– Vi behöver försäkra oss om att den bara blir tillfällig, säger May.

"Tydligt att EU27 (övriga EU-länder) vill hjälpa. Frågan är hur", twittrar i sin tur EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk efter ett timslångt möte med May.

Enligt Ann Linde gäller det att hitta rätt sorts formulering.

– Vi ska försöka se om det på något sätt går att göra ett tydliggörande eller en förklaring som kan hjälpa britterna. Det ligger ju inte heller i EU:s intresse att det blir ett oordnat utträde, säger Linde.

Veckans brexitkalender

  • Så här ser premiärminister Theresa Mays schema ut för de närmaste dagarna:
  • Tisdag: möten med Nederländernas premiärminister Mark Rutte, Tysklands förbundskansler Angela Merkel samt EU-ledarna Donald Tusk och Jean-Claude Juncker.
  • Onsdag: svarar på frågor under premiärministerns frågestund i det brittiska parlamentets underhus och håller regeringssammanträde i London.
  • Torsdag–fredag: toppmöte med övriga EU-länders stats- och regeringschefer i Bryssel. (TT)
 

Enligt henne har man än så länge inte diskuterat möjligheten att döpa om nödlösningen – som heter backstop på brexitengelska – för att komma runt problemet.

– Så långt har man inte kommit ännu. Det kommer att vara ett möte med stats- och regeringscheferna och May på torsdag och då tror jag att man kommer att titta närmare på den typen av frågor.

Samtidigt växer kritiken mot May på hemmaplan. Oppositionsledaren Jeremy Corbyn tar i så det knakar när parlamentet håller en extrainsatt debatt om den inställda omröstningen.

– Uppgörelsen är död. Hon har inte längre någon pondus. Vad i allsin dar sysslar hon med? undrar Labour-ledaren.

I Mays eget parti, Konservativa partiet, uppges allt fler sälla sig till de hårdföra brexitanhängare som lämnat in skriftliga krav på en förtroendeomröstning om May som partiledare.

– Stämningen håller på att ändras, säger förre partiledaren Ian Duncan Smith till tv-kanalen ITV.

För May väntar tuffa veckor för att försöka hitta stöd för sitt utträdesavtal i parlamentet. Biträdande brexitminister Robin Walker lovar hur som helst att parlamentet ska få ta ställning till avtalet senast den 21 januari.

Då återstår bara två månader och en vecka till det brittiska utträdet. Tiden är minst sagt knapp.

– Jag är jätteorolig för tidsschemat. Det här har tagit mycket längre tid än vad någon trodde, säger Ann Linde.