Får inte Trump fem miljarder dollar (cirka 45 miljarder kronor) till en mur mot Mexiko hotar han att stoppa en uppgörelse i kongressen om fortsatt finansiering av flera federala myndigheter – vilket kan leda till nedstängning av dessa.

– Om vi inte får vad vi vill, på ett eller annat sätt, genom er, militären eller vad ni än vill, kommer jag att stänga ner statsapparaten, sade Trump aggressivt vilket bland annat NBC News kameror fångade.

President Donald Trump läxar upp New York-senatorn Chuck Schumer i Vita huset. De ser olika på hur mycket det amerikanska gränsskyddet får kosta.

– Jag stänger med stolthet ner myndigheten för gränssäkerhet, Chuck, för folket i det här landet vill inte ha hit kriminella eller personer med en massa problem och inte heller att droger ska flöda in i vårt land.

Under Trumps utfall hördes Schumer upprepa "jaja, vi är inte överens".

Fakta: Fem miljarder till muren

  • Demokraterna, som i mellanårsvalet den 6 november vann en majoritet i representanthuset, vill inte ha någon gränsmur mot Mexiko. Men samtidigt vill de att budgetstriden avslutas före årsskiftet, så att de inte dras med detta problem när de tar över kontrollen över representanthuset nästa år. I nuläget har Republikanerna majoriteten i kongressens båda kamrar.
  • De fem miljarder dollar (cirka 45 miljarder kronor) Trump kräver skulle täcka bygget av den omstridda muren mot Mexiko, hans kanske mest framträdande vallöfte. När den nya muren är på plats kommer ytterligare löpande finansiering att krävas för arbetet vid gränsen, enligt presidenten. (TT)
 
I kongressen har Demokraterna erbjudit 1,6 miljarder dollar (cirka 14,5 miljarder kronor) för att stärka gränsskyddet. I den summan ingår inte den av Trump hett eftertraktade muren mot Mexiko.

Nancy Pelosi, sedan 2011 Demokraternas minoritetsledare i representanthuset, får sina fiskar varmt serverade av president Donald Trump. Åsyna vittne är vicepresident Mike Pence.

De sista infekterade orden i budgetbråket är med all säkerhet ännu inte yttrade. Kongressen vill ha löst frågan tills den 21 december då en del myndigheters pengar tar slut.