Enligt Pia-Maria Sjöström, chefsläkare vid Social- och hälsovårdsverket i Jakobstad, har man inte upptäckt några nya oväntade fall av mässling i Jakobstadsregionen.

– Utifrån sjukdomsbilden är det troligt att några av de som varit i karantän insjuknat i mässling. Vi har dock inte provsvar som bekräftar misstankarna. Personerna i fråga hade inte vaccinationsskydd och hade en klar exponering. Vi har ingen anledning att tro att de inte skulle ha hållit sin karantän, så vi har inga misstankar om ytterligare smittade. De insjuknade mår bra men det finns ännu risk för följdsjukdomar, säger hon i ett pressmeddelande.

THL uttrycker sig mer säkert kring fallen i ett meddelande (på finska) och skriver att personerna i karantän har diagnostiserats av läkare.

För dem som exponerades för smittan senast söndagen den 25 november är faran nu över.

– Vi kan dock inte garantera att alla som eventuellt fått symptom har kontaktat oss. Därför har vi fortsättningsvis en viss förhöjd beredskap ifall ytterligare fall skulle upptäckas. Man kan i allmänhet börja delta som normalt i olika aktiviteter, men vi rekommenderar ännu ovaccinerade och personer med kraftigt nedsatt immunförsvar att iaktta en viss försiktighet.

Sjöström påminner om att det fortfarande är viktigt att ta kontakt vid misstänkt mässling, även om symptomen är lindriga.

– Ovaccinerade som får mässling är mycket smittsamma innan de insjuknar. För att kunna skydda andra behöver vi få veta vilka de varit i kontakt med dagarna innan de insjuknade. Vi har förståelse för att man som ovaccinerad kan känna sig utpekad i det här läget, och vill betona att personalen inte fördömer någon, men att vi inom hälsovården som myndighet är skyldiga att följa upp misstankar om allmänfarliga sjukdomar som mässling.

I Finland har det nyligen uppdagats tre bekräftade fall av mässling, där personen ådragit sig smittan utomlands. Institutet för hälsa och välfärd THL:s utredning visar att det inte finns någon koppling mellan de olika mässlingsfallen och ingen gemensam smittkälla.

Under de extra vaccinationstillfällena i Kållby har sammanlagt cirka 550 personer vaccinerats. THL sammanställer som bäst siffrorna och kommer att uppdatera den kommunvisa statistiken gällande vaccinationstäckning inom kort.

Från och med den här veckan får man kontakta sin egen hälsovårdare på rådgivningen eller i skolan om man är i behov av vaccinering. Vid frågor kan man också kontakta barntelefonrådgivningen vardagar 8–16.