|

Bolånen dyrare i flera banker efter att Sveriges Riksbank höjde styrräntan

Birgitte Bonnesen är vd för Swedbank som nu höjer vissa av sina bolåneräntor. Zoom
Foto: Jonas Ekströmer/TT/Arkiv

Birgitte Bonnesen är vd för Swedbank som nu höjer vissa av sina bolåneräntor.

Efter Riksbankens besked om höjd styrränta agerar flera banker och höjer sina boräntor. Både Swedbank och Länsförsäkringar meddelar att man höjer räntorna på bolån.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Efter höjningen med 0,20 procentenheter blir räntan på de rörliga lånen (tre månader) och de ettåriga lånen hos Swedbank 2,25 procent. Räntan på lån bundna på två år höjs med 0,15 procentenheter till 2,20 procent.

Länsförsäkringar höjer också sin rörliga ränta med 0,20 procentenheter – till 2,23 procent medan räntan på ettåriga och tvååriga lån höjs med 0,15 procentenheter till 2,19 procent respektive 2,16 procent.

Tidigare har SBAB höjt räntorna på lån med samma löptider. Hos SBAB höjdes räntorna med mellan 0,15–0,25 procentenheter vilket innebär att räntan på rörliga lån och på lån med ett års bindningstid efter höjningen är 1,74 procent och 1,84 procent på lån som binds på två år.

Båda Swedbank och SBAB har uppgett att det är högre upplåningskostnader till följd av högre marknadsräntor under hösten som ligger bakom höjningen. Riksbankens höjning av styrräntan med 0,25 procentenheter till –0,25 procent var väntad.

Annons
Andra banker säger än så länge att man avvaktar åtgärder, skriver SvD.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Irjala-kvarteret fick ny ägare: "Jag trodde det skulle bli dyrare"

Irjala-kvarteret i centrum av Jakobstad har fått nya ägare.
Foto: Jonas Brunnström

Irjala-kvarteret i centrum av Jakobstad har fått nya ägare.

Irjala-kvarteret i centrala Jakobstad har fått ny ägare. Det såldes som en del av det konkursbo som My Capital lämnade efter sig. Den nya ägaren är nöjd med priset.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan