Amanda Parkkinen fotar bloggare i Stockholm – fångar motljuset på bild

NyhetsbildZoom
Amanda Parkkinen fascineras som fotograf av att jobba med vackert motljus. Foto: Amanda Parkkinen
Amanda Parkkinen från Jakobstad följde sina drömmar och jobbar i dag bland annat med att fotografera kända bloggare och influencers i Stockholm.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Amanda Parkkinen var ungefär 13 år när hon fick sin första kamera, en liten silverfärgad kompaktkamera, av sina föräldrar. Intresset för fotografering väcktes, hon lekte runt med kameran och redan ett år senare skaffade hon sig sin första systemkamera. 

– Den fick hänga med överallt. Jag friidrottade väldigt aktivt på den tiden och även där fick kameran hänga med. Jag tog med den på tävlingar och blev snabbt något av min förenings egen fotograf. Direkt efter mitt eget 800-meterslopp skyndade jag vidare för att hinna fotografera de andra åldersklasserna. Ofta kom jag många timmar tidigare till tävlingarna för att hinna fotografera, berättar Amanda.

"Ofta kom jag många timmar tidigare till tävlingarna för att hinna fotografera."
Amanda Parkkinen
 

Hon upptäckte att hon faktiskt hade fallenhet för fotografi. 

Ytterligare ett par år senare började Amanda Parkkinen frilansfotografera för ÖT/VBL-sporten, något som hon gör än i dag när hon besöker Jakobstad under somrarna. Men hennes fotograferande började också allt mera söka sig mot mode och porträtt.

– Min syster och mina vänner fick allt oftare ställa sig framför min kamera. 


Efter studentexamen 2017 tog Amanda steget fullt ut och började satsa på fotografi på allvar. Hon startade företag och sökte in till en fotoutbildning i Stockholm.

– I gymnasiet var jag väldigt högpresterande och många tyckte att jag slösade bort mina betyg genom att välja ett kreativt yrke. Jag var länge osäker själv och kan inte säga att jag är helt hundra nu heller. Men jag lyssnade på mig själv och vågade chansa.

Foto: Amanda Parkkinen


Amanda påpekar att betygen har hon ju alltid kvar, och även om konkurrensen är stenhård bland fotografer så är det möjligt att lyckas och nå sina mål om man verkligen vill något och gör sitt bästa.


Amanda kom in på Fotoskolan STHLM, en yrkeshögskola som grundades av den kända fotografen Christer Strömholm. Hon bor sedan dess i Stockholm och arbetar som fotograf vid sidan av studierna till visuell kommunikatör. Utbildningen är 2,5 år.

– Min utbildning handlar om mycket mer än om att enbart fotografera. Det handlar om kommunikation och själva processen bakom bilden. 60 procent av utbildningen är stillbild, 40 procent rörlig bild. Rörligt material och video är något som växer kraftigt i dag och är allt mer aktuellt. Vi läser också bland annat juridik, etik, bildkommunikation, reklamhistoria och efterbehandling.

Amandas fotoutrustning

  • Jag använder mig av en Canon EOS 6D tillsammans med objektiven Sigma 35mm/1.4 , Canon 50mm/1.2 och Canon 24mm/1.4.
  • Det som jag tycker är viktigt att komma ihåg är att det inte är kameran som skapar dina bilder, kameran är för fotografen ett verktyg precis som penslarna för en konstnär. En dyr kamera betyder inte automatiskt fina bilder utan det handlar om att utnyttja det du har, vara kreativ och våga utmana dig själv – det är så man lär sig och utvecklas.
  • Man kan kolla in Amandas bilder på bloggen nouw.com/amandaparkkinen och på Instagram på amandap_photo.
 

I dag har alla en kamera och det finns väldigt många som är duktiga på fotografi. Det är en utmaning att sticka ut ur mängden och vara unik.

– Se bara på Instagram där vi dagligen möts av stora mängder inspirerande bilder. Frågan är vad det är som ger dina bilder det där lilla extra. Konkurrensen är hård inom branschen men det gäller att tro på sig själv och fortsätta kämpa. Som fotograf blir du aldrig fullärd. 


Amanda arbetar som fotograf vid sidan av studierna och fotograferar en hel del bloggare och influencers. Bland andra Angelica Blick, Nicole Falciani och Lovisa Barkman.

– På somrarna gör jag även fotojobb i Österbotten och tackar inte nej till att fotografera studenter och bröllop. 

Amanda har sin familj, sina släktingar och sina vänner i Jakobstad och hon hälsar på dem några gånger per år. Hon trivs i Stockholm men tycker det är härligt att besöka hemtrakterna. 

– Att ha naturen precis utanför dörren som vi har i Jakobstad är något jag verkligen uppskattar. 

"Att ha naturen precis utanför dörren som vi har i Jakobstad är något jag verkligen uppskattar."
Amanda Parkkinen
 

Amanda har en förkärlek till vackert motljus. Hon fotograferar helst mode, porträtt och livsstil och använder sig gärna av naturligt ljus. 

– Jag älskar att skapa en en känsla och en berättelse i mina bilder. En bild ska inte bara vara en bild utan ge något mera. På min blogg delar jag med mig av mina bilder och ger fototips, och försöker inspirera andra att våga följa sina drömmar.

Foto: Amanda Parkkinen

 

Kommentarer

Mest läst senaste veckan