|

Yles partimätning: Sannfinländarna går framåt – hårdare kamp mellan SDP och Samlingspartiet

NyhetsbildZoom
Jussi Halla-ahos Sannfinländarna gick framåt i partimätningen efter sexualbrott mot minderåriga i Uleåborg. Foto: Martti Kainulainen/Lehtikuva
Stödet för Svenska folkpartiet sjönk rejält, vilket kan ha berott på en statistisk avvikelse.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Det är en hård kamp om att bli största parti, enligt Yles partimätning. Socialdemokraterna är fortfarande största parti i undersökningen med 21,2 procent, medan Samlingspartiet har ökat sitt stöd något och ligger på 19,6 procent.

Sannfinländarna har gått framåt med 2,1 procentenheter och har ett stöd på 10,2 procent. Det innebär att de går förbi Vänsterförbundet, som har ett stöd på 9,5 procent. Enligt Taloustutkimus forskningschef Tuomo Turjan inverkar sexualbrotten i Uleåborg på Sannfinländarnas stöd.

– Det finns ett tydligt samband. Redan följande vecka syntes en höjning i Sannfinländarnas väljarstöd, säger Turja till Yle.


Svenska folkpartiets stöd minskar drastiskt i undersökningen, från 4 till 2,5 procent. Enligt Turja handlar det sannolikt om en statistisk avvikelse som beror på att få har svarat på gallupen i vissa områden.

Kimmo Grönlund, professor i statskunskap vid Åbo Akademi, skriver på Twitter att han är säker på att siffrorna inte stämmer för SFP:s del.

 

Han får medhåll av Göran Djupsund, professor emeritus i statskunskap, som skriver att siffrorna beror på att SFP:s stöd inte är jämnt fördelat över hela landet.

– Enda noterbara förändringen är Sannfinländarnas ökade stöd som torde vara faktiskt. Kampen om första plats – SDP – Samlingspartiet – är fortfarande helt öppen, skriver Djupsund på Twitter.

 

Undersökningen genomfördes av Taloustutkimus som intervjuade 2 443 personer, varav 1 534 uppgav vilket parti de stöder. Felmarginalen är 2,1 procentenheter för de stora partierna.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Ekonomi

Marja Raks nya kollektion är klar: "Roligt att vara igång igen"

JAKOBSTAD Stilen är den samma som förr. Marja Raks nya kollektion bär hennes eget namn och kläderna kommer i första hand tillverkas enligt beställning.

Nyhetsbild
Ekonomi

Undersökning: Nyheter om aktuella samhällsfrågor som berör dem själva intresserar unga

Unga i åldern 18–34 läser mest nyheter som på olika sätt handlar om framtiden, visar en ny utredning.

Nyhetsbild
Lokalt

Sex kandidater blev tre – ÅA väljer ny rektor senast i mars

Sex kandidater har intervjuats för jobbet som rektor för Åbo Akademi. Tre av dem går nu vidare till nästa valomgång.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Puustelli levererar mer än bara kök

ANNONS FRÅN PUUSTELLI

Nyckeln i hand-konceptet är väletablerat och känt då det gäller nybyggen och egnahemshus. Även andra aktörer har anammat samma tänk – Puustelli är en av dem. Varumärket förknippas i första hand med kök, men står numera för mycket mer än så.

Mest läst senaste veckan