Karleby stad sätter in mer resurser för att röja efter stormen

NyhetsbildZoom
Nyårsdagens storm gick hårt åt många träd och Karleby stad har ett drygt jobb med röjning just nu. Den här bilden är från Öja. Foto: Kerstin Åsvik-Boström
Karleby stad uppmanar stadsborna att ha tålamod med stadens röjning av stormfällda träd efter nyårsstormen. Mer resurser sätts nu in.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Från stadens håll meddelar man att röjningen tar tid och att tålamod därför krävs av stadsborna. Men man lovar att mer resurser sätts in nästa vecka för att påskynda arbetet.

Stadens skogstjänster har den här veckan inlett arbetet i stadens södra del. Den här veckan fortsätter arbetet i Halkokari och Vikå och i slutet av nästa vecka står Kaustar, Linnusperä och Trullön i tur. Uppskattningsvis kan arbetet med att röja stormfällda träd i Yxpila, Björkhagen, Kvikant, Rytibacken och Hällskär inledas om två veckor. När det gäller Sandhagen och Harrbåda beror röjningen både på snöläget och skidföret. Eventuellt röjs de stormfällda träden där först till våren.

Staden påminner också om att träd som lossnat från roten på grund av stormen fortfarande kan falla. Därför lönar det sig att ännu ge akt på omgivningen.

Om faran anses vara akut ska man ringa 112. Ligger ett träd mot en elledning ska Karleby Energis jour kontaktas. Om träd fallit på områden som ägs av staden, som till exempel i skogar eller parker, ska stadens skogstjänster meddelas om saken. I meddelandet är det bra att nämna vad som hänt, var och om situationen medför omedelbar olägenhet. Om träd fallit över vägar eller gång- och cykelvägar kan också vägmästaren kontaktas.

På privat mark beslutar varje markägare själv om röjningen av sina egna stormfällda träd.

Kommentarer

VIDEO: Markku Harju sköter om två älgkalvar – uppmanar andra att inte själva ta hand om skadade vilddjur

Nyhetsbild
Markku Harju är lite orolig över om älgkalven kommer att klara sig. Foto: Alexandra Furu
Älgkalvar klarar inte av att äta själva ännu. Men för att ge hjälp måste man veta vad man gör, säger Markku Harju på Nordic Wildlife Care. Han har två älgkalvar nu, och är rädd att den ena inte klarar sig.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!
Prenumerera

Mest läst senaste veckan