|

Efter diskningen i världscupen: "Syrgas borde förbjudas"

NyhetsbildZoom
Stefan Luitz vann storslalomtävlingen i Beaver Creek. Foto: Nathan Bilow/AP/TT
Tysken Stefan Luitz har fråntagits världscupsegern i storslalom i Beaver Creek eftersom han inhalerade syrgas mellan åken.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Att inhalera syrgas är inte förbjudet enligt Internationella antidopningsorganisationen Wadas regler. Däremot har internationella skidförbundet FIS en regel om att det är förbjudet i skidsporterna under tävling.

– Det här är inget straff, men en konsekvens av vårt regelverk, skriver förbundet på sin webbplats angående Stefan Luitz.

Efter tävlingarna i Colorado den 2 december spreds en bild på när Luitz mellan åken satt med en syrgasmask över ansiktet. Beaver Creek ligger på hög höjd och starten i åken var på 3 150 meters höjd.

Efter att FIS uppmärksammades på bilden startade förbundet en utredning och Luitz blir nu av med 100 världscuppoäng och segerpremien.

Sveriges olympiska kommitté (SOK) tar till skillnad från Wada tydligt avstånd från användandet av syrgas och tycker att det är en metod som borde kunna förbjudas. SOK:s läkare Per Andersson jämför det hela med debatten kring användandet av nebulisatorer för astmabesvär, som man också ifrågasätter.

– Om man drar det till sin spets så faller det under samma moraliska perspektiv, nämligen: Vilka signaler sänder vi ut till våra barn och ungdomar? Vill vi sätta dem i en aktivitet där det krävs hjälp från något som hör hemma på en akutvårdsmottagning? Vi tycker att det är etiskmoraliskt fel, säger Andersson.

Ger det någon prestationshöjande effekt att använda syrgas?

– Om man tänker sig att man använder syrgasmask alldeles inpå start så kan man få effekt genom att man kan få de här syreberoende energisystemen att slå till lite senare, så att vi inte får så mycket mjölksyra. Så teoretiskt sett kan det ha effekt på prestationen.

Åke Andrén-Sandberg, ordförande och medicinsk expert i svenska Riksidrottsförbundets dopingkommission, är av en annan åsikt.

– Vetenskapligt har det ingen relevans alls. Det finns inget som talar för att man blir en bättre skidåkare om att andas in mer syrgas, säger Andrén-Sandberg, och tillägger att det är troligt att Stefan Luitz får rätt om han väljer att överklaga beslutet till Idrottens skiljedomstol CAS.

I och med diskningen är Marcel Hirscher, Österrike, ny segrare. Thomas Tumler, Schweiz, blir tvåa och Henrik Kristoffersen, Norge, trea.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan