|

Klubb ger barn spring i benen

 Fanny Östman blir räddad ur fängelset av Moa Boström i bakgrunden Alva Lassus. Föreningen Wau vill aktivera barn fysiskt. Full fart på Kyrkostrands skolgård.  Namnupprop i Waugruppen i Kyrkostrand. I Norrby skola stannar många barn kvar efter skoldagens slut på onsdagar. Föreningen Wau vill aktivera barn i vardagen. Elsi Leppäkari ger järnet och hinner till boet i tid för att undvika hamna i tjärtunnan.  Caroline Smedberg. Elsi Leppäkari ger järnet och hinner till boet i tid för att undvika hamna i tjärtunnan. 
Det ska vara roligt, gratis och nära. Föreningen Wau jobbar för att få barn och unga att röra på sig spontant.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Motionsklubbarna efter skolan har låg tröskel.

– Vem vill börja?

Fem barnhänder flyger i luften när Caroline Smedberg efterlyser en frivillig som går runt med käppen i leken tjärtunnan.

Det är onsdag eftermiddag och femton elever i Norrby skola stannar kvar efter skoldagens slut för att leka en timme med Smedberg. Hon är koordinator för föreningen Waus verksamhet i Kronoby och Jakobstad. Föreningen jobbar för att stärka barns och ungas hälsa och välmående genom fysisk aktivitet.

Hon och tre timlärare håller i gång nio klubbar i Kronoby kommun och sex klubbar i Jakobstad varje vecka.

All verksamhet ordnas efter skolan på skolområdet. Eleverna betalar ingenting för klubben.

– Tröskeln att delta ska vara så låg som möjligt, säger Smedberg.

Mångsidighet och glädje är klubbens ledord. Barnens ska känna sig delaktiga och kunna påverka verksamheten.

När eleverna i Norrby skola får välja sin favoritlek är svaret givet: Vita och röda rosen. Då är barnen indelade i två lag som gömmer varsin sak på sin planhalva. Sedan gäller det att leta reda på motståndarlagets gömma – och samtidigt undvika att bli fångad och hamna i fängelse.

Jonatan Holm springer så han blir andfådd. Han försöker hålla undan för kompisen Alexander Granbäck.

– Den här leken är bäst. Det är kul när vi springer mycket, säger Holm.

Smedberg poängterar att Wauklubben inte är tävlingsinriktad eller en konkurrent till befintlig föreningsverksamhet.

– Vi siktar in oss på den stora massan och försöker hitta sätt som ökar barnens lust att röra på sig i vardagen, säger hon.

Klubbarna i Jakobstad och Kronoby har startat under det pågående läsåret. De fungerar på samma sätt som andra skolklubbar, med skillnaden att Wau sköter det praktiska arbetet med ledarrekrytering, anmälningar och information. Kommunerna har möjlighet att söka bidrag från Utbildningsstyrelsen, vilket till exempel Kronoby kommun gjort.

Ungefär hälften av de 15.000 euro som Kronoby satsar i skolklubbar går till Waus verksamhet. 12.000 euro kommer från Utbildningsstyrelsen. Enligt bildningschef Leif Jakobsson är responsen från skolorna positiv och planen är att klubbarna fortsätter i höst.

– På det här sättet kanske vi når de elever som annars inte rör på sig, säger Jakobsson.

Enligt Waus verksamhetsledare Rami Luomanpää försöker föreningen skapa jämlika förutsättningar för alla barn.

– För vissa familjer är långa avstånd ett hinder för att barnen ska kunna delta i idrottsverksamhet. Där vill vi hjälpa till, säger han.

I och med att klubbarna är gratis för barnen hänger deltagandet inte på familjens ekonomiska förutsättningar.Föreningen diskuterar i vår ett samarbete med bland annat Pedersöre, sedan det klarnar om kommunen får bidrag från Utbildningsstyrelsen.

Caroline Smedberg är utbildad lärare och har själv tävlingsidrottat. Hon vill ge barn och unga lustfyllda upplevelser av fysisk aktivitet. 

Fartinriktad förening

  • Wau rf (Wapaajan urheilu, Idrott på fritiden) är en ickevinstgivande förening som erbjuder kostnadsfria motionsklubbar för barn. Den första klubben startade i Esbo 2009.
  • Verksamheten finansieras av Utbildningsministeriet samt med bidrag från fonder, kommuner, företag och privatpersoner.
  • Det finns Wauklubbar på cirka 20 orter i Finland. Cirka 3?000 barn i 150 olika skolor deltar.
  • Källa: www.wau-ry.fi/
Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan