|

Klubb ger barn spring i benen

 Fanny Östman blir räddad ur fängelset av Moa Boström i bakgrunden Alva Lassus. Föreningen Wau vill aktivera barn fysiskt. Full fart på Kyrkostrands skolgård.  Namnupprop i Waugruppen i Kyrkostrand. I Norrby skola stannar många barn kvar efter skoldagens slut på onsdagar. Föreningen Wau vill aktivera barn i vardagen. Elsi Leppäkari ger järnet och hinner till boet i tid för att undvika hamna i tjärtunnan.  Caroline Smedberg. Elsi Leppäkari ger järnet och hinner till boet i tid för att undvika hamna i tjärtunnan. 
Det ska vara roligt, gratis och nära. Föreningen Wau jobbar för att få barn och unga att röra på sig spontant.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Motionsklubbarna efter skolan har låg tröskel. – Vem vill börja? Fem barnhänder flyger i luften när Caroline Smedberg efterlyser en frivillig som går runt med käppen i leken tjärtunnan. Det är onsdag eftermiddag och femton elever i Norrby skola stannar kvar efter skoldagens slut för att leka en timme med Smedberg. Hon är koordinator för föreningen Waus verksamhet i Kronoby och Jakobstad. Föreningen jobbar för att stärka barns och ungas hälsa och välmående genom fysisk aktivitet. Hon och tre timlärare håller i gång nio klubbar i Kronoby kommun och sex klubbar i Jakobstad varje vecka. All verksamhet ordnas efter skolan på skolområdet. Eleverna betalar ingenting för klubben. – Tröskeln att delta ska vara så låg som möjligt, säger Smedberg. Mångsidighet och glädje är klubbens ledord. Barnens ska känna sig delaktiga och kunna påverka verksamheten. När eleverna i Norrby skola får välja sin favoritlek är svaret givet: Vita och röda rosen. Då är barnen indelade i två lag som gömmer varsin sak på sin planhalva. Sedan gäller det att leta reda på motståndarlagets gömma – och samtidigt undvika att bli fångad och hamna i fängelse. Jonatan Holm springer så han blir andfådd. Han försöker hålla undan för kompisen Alexander Granbäck. – Den här leken är bäst. Det är kul när vi springer mycket, säger Holm. Smedberg poängterar att Wauklubben inte är tävlingsinriktad eller en konkurrent till befintlig föreningsverksamhet. – Vi siktar in oss på den stora massan och försöker hitta sätt som ökar barnens lust att röra på sig i vardagen, säger hon. Klubbarna i Jakobstad och Kronoby har startat under det pågående läsåret. De fungerar på samma sätt som andra skolklubbar, med skillnaden att Wau sköter det praktiska arbetet med ledarrekrytering, anmälningar och information. Kommunerna har möjlighet att söka bidrag från Utbildningsstyrelsen, vilket till exempel Kronoby kommun gjort. Ungefär hälften av de 15.000 euro som Kronoby satsar i skolklubbar går till Waus verksamhet. 12.000 euro kommer från Utbildningsstyrelsen. Enligt bildningschef Leif Jakobsson är responsen från skolorna positiv och planen är att klubbarna fortsätter i höst. – På det här sättet kanske vi når de elever som annars inte rör på sig, säger Jakobsson. Enligt Waus verksamhetsledare Rami Luomanpää försöker föreningen skapa jämlika förutsättningar för alla barn. – För vissa familjer är långa avstånd ett hinder för att barnen ska kunna delta i idrottsverksamhet. Där vill vi hjälpa till, säger han. I och med att klubbarna är gratis för barnen hänger deltagandet inte på familjens ekonomiska förutsättningar.Föreningen diskuterar i vår ett samarbete med bland annat Pedersöre, sedan det klarnar om kommunen får bidrag från Utbildningsstyrelsen. Caroline Smedberg är utbildad lärare och har själv tävlingsidrottat. Hon vill ge barn och unga lustfyllda upplevelser av fysisk aktivitet. 

Kommentarer

Förhandsröstningen avslutas på tisdag kväll

Nyhetsbild
Sista dagen man kan förhandsrösta i EU-valet är tisdag den 21 maj. Foto: Lehtikuva/Laura Ukkonen
Den som tänkt förhandsrösta i EU-valet hinner ännu under tisdagen. Hittills har drygt 16 procent av väljarna avlagt sin röst.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!
Prenumerera

Mest läst senaste veckan