|

Kanerva tycker att lägret i Qatar var lyckat: "Hoppas vi fick något att fundera på"

NyhetsbildZoom
Lägerveckan i Qatar bjöd på en seger och en förlust för Finland. I tisdags vann Finland mot Sverige. Foto: Janerik Henriksson/TT/Lehtikuva
Kvalgenrepet slutade i en förlust för Finland. Förbundskaptenen Markku Kanerva summerar ändå vad han ser som en givande landslagsvecka.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Det är mer än två månader till starten på EM-kvalet. Fotbollslandslaget har redan genomfört sitt genrep.

Det blev en 1–2-förlust mot Estland på fredagen i vad som var den andra landskampen under det omskrivna januarilägret.

– Just nu grämer det. Med den mängd chanser vi hade borde vi ha vunnit, säger förbundskaptenen Markku Kanerva per telefon från Doha.

En del av spelarna åker hem från Qatar på fredag, resten flyger därifrån på lördag. När Kanerva har landat i Finland väntar videoanalyser av lägerveckan.

–  Vi ska titta på spelarnas och lagets insatser. Vi fick mycket information med oss från både träningarna och matcherna, säger han.

Kanerva tycker att veckan i Qatar var lyckad. Landslaget fick precis det som man var ute efter. Lägret bjöd på utmärkta yttre förutsättningar, bra träningsmöjligheter och givande landskamper mot Sverige och Estland.

– Det är viktigt för oss att vara tillsammans, träna bra och kunna gå igenom saker. En del av spelarna var med i höstas och nu kunde jag följa upp deras insatser med individuella samtal.

Precis som vanligt fick en rad oprövade kort chansen under januarisamlingen. Nicholas Hämäläinen blev den sjätte debutanten under veckans två landskamper när han startade mot Estland.

Kanerva konstaterar att det är för tidigt att säga om någon satte ett avgörande avtryck med tanke på framtiden. Han vill först granska spelarnas insatser noggrant på kontoret innan han ger ett slutgiltigt utlåtande.

– De fyllde sin ruta här och jag tror att det finns mycket positivt att ta med sig. Just nu är spelet med boll det som är på näthinnan och där glimtade Lassi Lappalainen och Saku Ylätupa till mest. De hade fina aktioner.

Analyserna är en väsentlig del av Kanervas arbete den närmaste tiden. Han ska också hålla koll på spelarnas form och hälsoläge på vägen mot starten av EM-kvalet i mars.

– Förhoppningsvis har jag och resten av tränarstaben fått något att fundera över när det gäller laguttagningen till kvalstarten. Vi måste se över konkurrensen på olika positioner och tänka över var det behövs folk.

– Nu hoppas jag att alla håller sig friska. Vi har haft tillräckligt många skador.

I Qatar satte en skada stopp för backen Juho Pirttijoki. Mittfältaren Rasmus Schüller har haft muskelproblem och stod över matchen mot Estland.

– Det blir alltid en utmaning i januari när spelarna är långt från matchform, säger Kanerva.

Landskampen mot Estland slutade i en uddamålsförlust. Gert Kams frisparksmål före paus och Henri Aniers kontringsmål en dryg kvart efter paus avgjorde.

– Estland hade få lägen men gjorde mål och fotboll är en sport där det avgör, säger Kanerva.

Finland dominerade bollinnehavet, men Rasmus Karjalainen var den enda som lyckades i målskyttet. KuPS-anfallaren reducerade med tio minuter kvar – hans första landslagsmål – och hade ett jätteläge att sätta 2–2 på stopptid, men avslutet gick rakt på målvakten.

– Vi måste vara mer kliniska på sista tredjedelen, men det är positivt att vi tar oss till lägen. Utan det hade det funnits mer att fundera på. Tur att det inte delades ut poäng, säger Kanerva.

Landslagets program i EM-kvalet

 • 23.3 Italien – Finland.
 • 26.3 Armenien – Finland.
 • 8.6 Finland – Bosnien-Hercegovina.
 • 11.6 Liechtenstein – Finland.
 • 5.9 Finland – Grekland.
 • 8.9 Finland – Italien.
 • 12.10 Bosnien – Hercegovina–Finland.
 • 15.10 Finland – Armenien.
 • 15.11 Finland – Liechtenstein.
 • 18.11 Grekland – Finland.
 • Finlands tre första hemmamatcher i EM-kvalet spelas på Ratinastadion i Tammerfors. Det är fortfarande oklart var de två sista hemmamatcherna spelas.
 

Kommentarer
|

GBK åkte på mina i Rovaniemi - "det finns inga bortförklaringar"

Nyhetsbild
Joni Pakola (t.v.) gjorde GBK:s andra mål i Rovaniemi. Foto: Arkiv/Markku Jokela
GBK-tränaren Chris Corcoran erkänner att hans manskap var sämre än hemmalaget RoPS II.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!
Prenumerera

Mest läst senaste veckan