|

NBA-stjärna fruktar för sitt liv – står över match i London

NyhetsbildZoom
Enes Kanter. Foto: David Zalubowski/AP/TT
Regimkritiske Enes Kanter följer inte med New York Knicks till London. Anledningen är att den turkiska basketstjärnan är rädd för sitt liv.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Enes Kanter har kallat Recep Tayyip Erdogan för "galning", "dåre" och "diktator". 26-åringen har till och med benämnt Turkiets president för "vår tids Hitler".

Och det är just på grund av Erdogan som Kanter, som Turkiet försöker få efterlyst av Interpol, inte vill följa med New York Knicks till London, där laget möter Washington Wizards på torsdagskvällen finsk tid.

– Där finns det många som är galna supportrar av honom, säger Kanter till BBC och utvecklar sedan för CNN:

– Efter det jag sade om London har jag fått hundratals och hundratals av dödshot nästan varje dag. Det har varit väldigt obehagligt att få dem. Jag har fått dem på sociala medier. Det är ledsamt att se mitt folk, turkiskt folk, hota mig så.

Kanter – som har uttryckt sitt stöd till Fethullah Gülen, som Erdogan anser låg bakom militärkuppen 2016 – tror att han riskerar sitt liv om han följer med till London.

– Jag hade älskat att åka till London ... Det är bara så sorgligt, för jag är rädd för mitt liv med tanke på Erdogans aktioner i andra länder. Han är väldigt känd för att leta reda på människor som talar emot regeringen, säger Kanter till CNN.

Paul Levin, chef för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet, tycker att Enes Kanter har fog för sin rädsla.

– Ja, det kan finnas risker för individer som han, med starka kopplingar till den här rörelsen (Gülenrörelsen), säger han.

Gör han rätt i att stanna i USA?

– Ja, det kan man mycket väl tänka sig, att det är ett klokt beslut.

– Det finns viss fog för rädslan bland gülenister som bor utomlands. Dels har Turkiet använt Interpol för att efterlysa regimmotståndare, dels har de genomfört ett antal gripande på utländsk mark, bland annat i Centralasien, Azerbajdzjan och Malaysia.

Levin säger att ingendera sidan i maktkampen – Erdogans eller Gülens – har "rent mjöl i påsen".

– Det man kan påpeka är att situationen i Gülenrörelsen är komplicerad. De är djupt impopulära bland andra oppositionella och anklagas för att själva, när de hade högt uppsatta positioner inom framför allt polis- och rättsväsendet, ha fängslat andra oppositionella.

Kommentarer
|

EU vill förbjuda konstgräs redan 2022 – skulle kosta Finland upptill 80 miljoner euro

Nyhetsbild
Konstgräsplanerna fylls med granulat av gummi för att ge planen så bra spelegenskaper som möjligt. Foto: John Eriksson/SPT
Finlands Bollförbund önskar att förbudet i stället införs i etapper.

Mest läst senaste veckan