Mays utträdesavtal röstades som väntat ner i det brittiska parlamentet i tisdags, och följdes av en misstroendeomröstning under onsdagskvällen.


Med röstsiffrorna 325 mot 306 röstade parlamentet för att premiärministern ska sitta kvar. Direkt efteråt sträckte hon ut en hand till ledamöterna.

– Jag är beredd att samarbeta med alla ledamöter för att uppfylla brexit och säkerställa att denna kammare behåller förtroendet hos det brittiska folket, sade May.

På måndag kommer May att lägga fram en plan B, meddelar Andrea Leadsom, ansvarig för parlamentets arbete, enligt nyhetsbyrån Reuters. En debatt och omröstning kommer sedan att ske den 29 januari.

Enligt ordföranden för Konservativa partiet, Brandon Lewis, sker det förhandlingar under torsdagen.

– Det kommer att hållas en rad möten i dag med ministrar och kollegor i underhuset. Vi kommer att lyssna på vad folk har att säga, säger han till BBC Radio.


Vid en kort pressträff utanför 10 Downing Street sent på onsdagskvällen meddelade May att hon hade träffat ledare för Liberaldemokraterna, skotska SNP och walesiska Plaid Cymru – men inte Jeremy Corbyn.

– Jag är besviken att ledaren för Labour ännu inte har velat delta i samtalen, men vår dörr står fortsatt öppen, sade May.

Är premiärminister Theresa May redo att lyssna på vad oppositionsledaren Jeremy Corbyn har att säga? Arkivbild.


Corbyn har ett villkor för samtal: att regeringen helt och hållet utesluter ett avtalslöst brexit. Corbyn säger i ett tal på torsdagen att May har erbjudit samtal, men utan att gå med på det kravet.

– Jag har åter sagt till premiärministern: Jag kan gärna prata, men utgångspunkten för att samtala om brexit måste vara att hotet om ett katastrofalt avtalslöst utträde måste försvinna, säger han enligt Reuters.

Alla stora brittiska tidningar toppade naturligtvis tidningarnas förstasidor på torsdagen med May, Corbyn och brexit. Men i frågan om vem som har störst skuld till att ledarna för de två största partierna ännu inte hade diskuterat frågan skiljde de sig, till stor del efter var på den politiska skalan tidningens ledarsida och ägare ligger. 

Men att det är en kaotisk situation är de alla eniga om.

Två partier dominerar politiken

  • Den politiska makten i Storbritannien brukar växla mellan Labourpartiet och Konservativa partiet.
  • Konservativa partiet (Conservative and Unionist Party, även kallat Tories) grundades på 1870-talet. Inom Tories finns sedan länge en röststark fraktion som har pläderat för att landet ska lämna EU. När den dåvarande partiledaren David Cameron 2013 lovade att hålla en folkomröstning om det brittiska EU-medlemskapet handlade det i hög grad om ett försök att blidka den fraktionen för att kunna hålla ihop partiet.
  • Inom Tories finns den så kallade European Research Group, vilken samlar konservativa politiker som vill driva igenom en ”hård brexit”.
  • Labourpartiet (Labour Party) grundades 1900. Fram till början av 1990-talet var det ett traditionellt vänsterparti, men under ledning av Tony Blair, 1994–2007, och Gordon Brown, 2007–2010, skedde en omsvängning mot den politiska mitten och partiet började konkurrera med de konservativa om medelklassväljarna. Labour gjorde en vänstersväng 2015 då Jeremy Corbyn utsågs till ny partiledare.
  • Källa: Landguiden