Syftet med besöket är att förbereda för ett eventuellt nytt toppmöte mellan länderna om Nordkoreas kärnvapenprogram.

Kim Yong-Chol, som beskrivs som en högra hand till diktatorn Kim Jong-Un, är den första nordkoreanska dignitär på närmare två decennier som övernattat i den amerikanska huvudstaden.

Han anlände tillsammans med sin stab i torsdags till ett hotell i centrala Washington. Under fredagen träffar Kim Yong-Chol den amerikanske utrikesministern Mike Pompeo i ett lunchmöte.

Förutsatt att lunchen avlöper väl kommer Kim Kim Yong-Chol att åka till Vita huset och träffa Trump, uppger en källa för nyhetsbyrån AFP.

Besöket är ett tecken på att den diplomatiska processen mellan länderna kan vara på väg att komma igång igen. Pompeo och Kim Yong-Chol hade planerat ett möte i november som dock ställdes in i sista stund.

Trump har uttryckt optimism om en uppföljning på mötet med Kim Jong-Un i Singapore i somras efter att han vid nyår fått vad han beskrev som ett "fantastiskt" brev från den nordkoreanske ledaren. Mycket lite har dock hänt sedan Kim och Trump undertecknade ett vagt formulerat avtal om kärnvapennedrustning.

Och i den modifierade amerikanska strategin för robotförsvarssystem som presenterades tidigare i veckan slås fast att "Nordkorea utgör ett extraordinärt hot".