Oppositionsledaren Félix Tshisekedi förkunnades till segrare i presidentvalet i Kongo-Kinshasa medan den styrande koalitionen i landet fick ny majoritet i parlamentet enligt landets valkommission.

Men resultatet är starkt ifrågasatt, såväl inom som utom landet och motkandidaten Martin Fayulus överklagade det officiella resultat valkommissionen redovisade. Den överklagan avslogs sent på lördagen.

Författningsdomstolen säger i sitt beslut att Fayulu inte lyckats bevisa att valresultatet inte är korrekt och att överklagan var ogrundad. Chefsdomaren Benoit Luamba motsätter sig Fayulus anklagelse om korruption och att Félix Tshisekedi skulle ha nått en överenskommelse med den sittande presidenten Joseph Kabila före valet.

Det blir därmed ingen omräkning av rösterna och Félix Tshisekedi är ny president och en talesperson för regeringen, Lambert Mende, säger till Reuters att det styrande partiet PPRD, Folkets parti, har "noterat" beslutet.

– Felix Tshisekedi kommer att bli republikens femte president, säger Mende.

Det hann inte gå många timmar innan den slagne Fayulus slog tillbaka.

"Jag ber hela det internationella samfundet att inte erkänna en ledare som varken har lagen på sin sida eller representerar det kongolesiska folket, säger han i ett uttalande sär han utropar sig själv till "den enda legitima presidenten".

"Författningsdomstolen har visat att den tjänar en diktatorisk regim genom att verifiera det falska resultatet och möjliggöra en konstitutionell statskupp", säger Fayulu vidare.

Han uppger själv att han fått runt 60% av rösterna i valet. Om Fayulus anhängare motsätter sig valresultatet kan det förvärra den oroliga situationen i landet. Den senaste veckan har 34 personer dödats, 59 har skadats och 241 har gripits under godtyckliga former, enligt en sammanställning av FN.

Enligt valobservatörer är Martin Fayulu den mest sannolika segraren. Sedan tidigare har den inflytelserika katolska kyrkan, EU, USA och Afrikanska unionen ifrågasatt valresultatet.