|

De vill dela med sig av tips för ett klimatsmartare liv

Anna Jungarå gillar att tänja på odlingssäsongen, väninnan Anna Övergaard kollar in skörden. Zoom
Foto: Jonas Brunnström

Anna Jungarå gillar att tänja på odlingssäsongen, väninnan Anna Övergaard kollar in skörden.

Klimatångest och känslan av att inte räcka till kan vara förlamande. Men i stället för att våndas kan man ta egna initiativ och skapa nätverk. Anna Övergaard och Anna Jungarå har gjort det.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Innan du fortsätter...

Tack vare våra prenumeranter kan vi fortsätta leverera kvalitativa lokalnyheter. Bli prenumerant du också!

1 månad för 1€ Fortsätt till artikeln

Vi välkomnas av några bräkande får som hoppas att besökarna kommer med godsaker. På trappan till det ståtliga huset står Anna Övergaard och Anna Jungarå. De vill berätta om sitt projekt, en omställningsweekend på Kredu för människor som vill leva lite mer hållbart.

– De flesta av oss oroas av klimatförändringar och överkonsumtion. Ibland känner man sig maktlös och vet inte riktigt hur man kan komma vidare. Det man gör känns inte tillräckligt. Då är det stärkande att träffa andra, inspireras och lära sig mer, säger Anna Övergaard och Anna Jungarå.

De är båda med i en omställningsgrupp på nätet, och hoppas att det ska skapas en eller flera grupper i och kring Nykarleby. Startskottet sker under en omställningsweekend i februari. Deltagarna lär sig varför omställning behövs och vad ett resilient samhälle betyder. 

Omställning (transition) är en global gräsrotsrörelse som arbetar för att lokalsamhällen ska ha förmåga att klara förändringar och utmaningar inom ekologi, energi och ekonomi. Rörelsen består av människor som tar gemensamma initiativ för att ta hand om sig själva, varandra och naturen.

Annons
Fåren är en del av självhushållningen hos Jungarås i Jeppo. Här får de havre av Anna Jungarå och Anna Övergaard.
Foto: Jonas Brunnström

Fåren är en del av självhushållningen hos Jungarås i Jeppo. Här får de havre av Anna Jungarå och Anna Övergaard.Anna Jungarå gick en omställningskurs i Veikars för några år sedan och den gav henne inspiration att fortsätta på den linje som familjen redan påbörjat.

– Vi är ekobönder och försöker leva av så lite som möjligt. Vi köper inte så mycket eftersom vi är nära på självförsörjande i matväg. Jag plockar bär och svamp och tar vara på det som naturen bjuder på. I den mån vi behöver kläder och prylar handlar vi på loppis eller åtminstone lokalt. På kursen visionerade jag en stor nyttoträdgård och följande vår satte jag spaden i jorden. 

Anna Övergaard bor i stan och har ett lite annat sätt att ställa om sitt liv. Hon handlar lokalt, försöker tänka på att äta enligt säsongen och funderar på sina konsumtionsvanor. Som lokalpolitiker är det värdefrågor som intresserar henne. 

Hemma hos familjen Jungarå är det mesta köpt begagnat eller i alla fall lokalt..
Foto: Jonas Brunnström

Hemma hos familjen Jungarå är det mesta köpt begagnat eller i alla fall lokalt..Omställning är ett vitt begrepp som var och en kan applicera på sin vardag. Många omställningsinitiativ berör hållbar och cirkulär ekonomi. Fokus kan vara att skapa en kultur där man stödjer varandra och där lokala ekonomier och entreprenörskap uppmuntras. Lokal företagsamhet är en viktig kugge i detta tänk.

– Man kan inte vänta på att andra ska göra någonting. Vi som har barn nu känner ett behov av att vara med i en förändringsprocess så att vi kan se barnen i ögonen och säga att vi verkligen har försökt, säger Anna Jungarå.

Familjen Jungarå utnyttjar platsen där de bor för sin omställning. Det mesta de behöver finns i närheten. Anna säger att nyfikenheten driver henne att lära sig saker som hon och familjen har nytta av. Genom försök och misstag har hon lärt sig en massa saker som nästan varit bortglömd kunskap.

– Jag ville testa att spinna ullen från våra får men det var svårt att hitta någon som kunde visa mig. Nu kan jag spinna. Det är väl inget man sysslar med i stor skala, men jag tycker att det känns bra att jag kan föra den kunskapen vidare. 

Anna Jungarå gillar självhushållning. Redan spirar ärtskotten i januariljuset.
Foto: Jonas Brunnström

Anna Jungarå gillar självhushållning. Redan spirar ärtskotten i januariljuset.Anna Jungarå och Anna Övergaard talar varmt för samarbete och gemenskap. De hoppas att kursen ska utmynna i att nya människor hittar varandra och inspireras att göra saker ihop. Kursdeltagarna får skapa visioner och lär sig hitta verktygen som de behöver i framtiden. 

– Det skulle vara härligt med ett lånebibliotek i Nykarleby, ett ställe där man alltså kan låna saker man bara behöver ibland. Det är ju dumt att folk äger en massa prylar som mest ligger i förrådet i stället för att ha en gemensam som används ofta. 

– Tänk om man skulle kunna låna skridskor åt barnen, de används några gånger och så är de för små. Eller låna en gräsklippare om man bara har en liten plätt att klippa, säger Anna Övergaard.  

Anna Jungarå hoppas också på någon slags tjänstebank, som gör det enkelt att byta tjänster med varandra. 

– Kanske någon tycker att det tangerar grå ekonomi men förr gjorde man ju saker ihop utan att någon lade sig i, att arbeta tillsammans är ett bra sätt att mota ensamhet. 

Enkelt och vackert. Omställning handlar också om det lilla som att använda naturmaterial som dekoration.
Foto: Jonas Brunnström

Enkelt och vackert. Omställning handlar också om det lilla som att använda naturmaterial som dekoration.


Omställning kan vara ett sätt att lösa miljöproblem men också en nyckel till att riva de sociala murarna. Duon Övergaard och Jungarå säger de ser samarbetet med Kredu som ett bra sätt att få in naturlig integration i omställningsprocessen.

– De som kommer hit tar med sig massor av kunskaper som vi kanske förlorat. Nu har vi chans att lära av varandra. Och det är just det som omställning handlar om.

Anna Jungarå och Anna Övergaard säger att weekenden på Kredu ska rusta deltagarna med massor av positiv energi. Fokus läggs på positiva alternativ i stället för på pekpinnar.

– Vi har fantastiska förutsättningar för omställningsprojekt i nejden. Vi har biogas, vattenkraft, reko-ring, många småföretag och småproducenter, invandring och integration, kultur och hantverk. Allt detta kan vi använda och spinna vidare på bara människorna får upp ögonen för alla möjligheter som finns och kan skapas.

Anna Jungarå och Anna Övergaard säger att en omställning till ett hållbart samhälle inte behöver vara något skrämmande. I stället är det en positiv sak som ger mer tid, hälsa och livskvalitet åt den enskilda individen.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan