I 79 procent av hushållen äter man kött några gånger i veckan, enligt köttindustrins branschförening Lihatiedotusyhdistys.

Antalet personer som dagligen äter kött har minskat. Medan de som äter kött några gånger i veckan är ungefär lika många som tidigare år.

De som gärna äter kött säger att det är gott, näringsrikt, lätt att tillreda och att det handlar om en vana. Av finländarna anser 39 procent att smaken är det viktigaste. En femtedel kan inte uppge en orsak till varför de äter kött.

Minska på köttkonsumtionen

Av de tillfrågade uppger 70 procent att de äter lika mycket kött som tidigare, 22 procent har minskat på köttkonsumtionen och 2 procent äter mer kött än tidigare. Antalet personer som vill äta mindre kött har minskat med sex procentenheter jämfört med året innan.

De som inte alls äter kött eller vill minska på konsumtionen uppger samma orsaker, nämligen att det är mer etiskt, ekologiskt och hälsosamt att äta vegetariskt.

En del slopar köttet för att spara pengar eller för att de inte tycker att det är gott.

Av de tillfrågade uppger 70 procent att de äter lika mycket kött som tidigare.


Trots finländarnas ambitioner att äta mindre kött konsumerade vi lika mycket kött i fjol som året innan. År 2017 åt en finländare omkring 81 kilogram kött med benen medräknade. Köttdelen utan ben utgör ungefär hälften av mängden, det vill säga cirka 40 kilogram.

För undersökningen intervjuade Kantar TNS 1 002 finländare över 15 år. Undersökningen gjordes i oktober i fjol.