Tommy Olin får Pedersöreklockan 2018 för sitt föreningsengagemang och för sitt arbete med att dokumentera det lokala kulturarvet i Pedersöre. 

Tommy Olin har satsat mycket av sin tid i föreningarna Fagerbacka fäbodsställe, Pedersöre Teater, Samarbetsgruppen för de lokalhistoriska arkiven i Pedersöre och Jakobstadsnejdens släkt- och bygdeforskare. Olin har också skrivit en doktorsavhandling om förutsättningarna för företagsamheten i Purmo och en rad skrifter med lokalhistorisk koppling. Till professionen är han vd för Purmo andelsbank. 

"Att jag får ett samhälleligt erkännande innebär att det som jag har gjort inte är helt bortkastat."

 
Olin tycker priset är hedrande.

– Allt kulturarbete är i princip talkoarbete och jag har aldrig tänkt att jag ska tjäna något på den tid jag lägger ner. Att jag får ett samhälleligt erkännande innebär att det som jag har gjort inte är helt bortkastat, säger Olin i ett pressmeddelande från Pedersöre kommun.

Förutom doktorsavhandlingen och de historiska skrifter som Olin har producerat är han också manusförfattare. I den rollen debuterade han 2017, när han skrev sommarpjäsen Frihetsdrömmar som spelades på Åliden under Finlands jubileumsår.

Pedersöreklockan delas ut av Pedersöres kultur- och idrottsnämnd och ges till en aktör som gjort betydande insatser inom något av kulturens områden och öppet och aktivt delat med sig av sina kunskaper. Tommy Olin tar emot utmärkelsen i samband med kulturbyråns evenemang ”Vintermingel” i kulturhuset Ax på onsdagskvällen.