|

Lindsey Vonn slutar efter VM

Lindsey Vonn säger hej då. Zoom
Foto: Lehtikuva/AFP/Javier Soriano

Lindsey Vonn säger hej då.

En av världens främsta alpina skidåkare genom tiderna gör sitt sista framträdande nästa vecka. Lindsey Vonn, 34, har meddelat att VM i Åre blir hennes sista tävling.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Amerikanskan, som vunnit både OS- och VM-guld, meddelade sitt beslut via sociala medier under fredagen.

"De senaste två veckorna har varit några av de mest emotionellt krävande i mitt liv. Jag har kämpat med den verklighet som min kropp förmedlar kontra vad mitt huvud och hjärta tror att jag kan göra", säger Vonn och fortsätter.

"Efter många sömnlösa nätter har jag till slut accepterat att jag inte kan fortsätta med skidåkning."

Vonn har under sin 19-åriga karriär varit ett av sportens absolut största affischnamn, men har under de senaste åren tampats med en rad skador.

Annons
Hon jagade länge Ingemar Stenmarks rekord för antalet världscupssegrar, 86 stycken, men kommer i samband med att hon slutar att hamna fyra segrar bakom på 82.

"Ärligt talat är det inte att sluta som gör mig besviken. Att sluta utan att ha nått mitt mål är något som alltid kommer finnas med mig", säger Vonn.

Efter att ha fått lämna återbud till förra helgens tävlingar i Garmisch-Partenkirchen så planeras Vonn göra sina sista tävlingar i Åre, med super-G på tisdagen och störtlopp söndagen därpå.

Under sin karriär har Vonn hittills tagit sju VM-medaljer, varav två guld. Hon har även deltagit i fyra vinter-OS, där hon tagit tre medaljer, varav ett guld. 

Lindsey Vonn debuterade som 16-åring

  • Född: 18 oktober 1984 i St. Paul, Minnesota (34 år).
  • Världscupsdebut: 18 november 2000 (som 16-åring).
  • Mästerskapsmedaljer: Ett OS-guld (störtlopp 2010), två OS-brons (super-G 2010, störtlopp 2018), två VM-guld (super-G och störtlopp 2009), tre VM-silver (super-G och störtlopp 2007, störtlopp 2011), ett VM-brons (super-G 2015).
  • Världscupsmeriter: Fyra totaltitlar (2008, 2009, 2010, 2012), 16 grentitlar (åtta störtloppscuper, 5 super-G, tre kombination), 82 vinster, 137 pallplatser.
 

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Just nu: Jaro vinner toppmötet efter stor dramatik i slutminuterna

Topi Järvinen spelade fram Anthony Olusanya till första halvleks bästa chans.
Foto: Jonas Brunnström

Topi Järvinen spelade fram Anthony Olusanya till första halvleks bästa chans.

Det såg länge ut att sluta 0–0. Men när klockan var på nästa 90 minuter fick Will Inalien läktaren på Centralplan att explodera av glädje. Läs vår liverapport:

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan