|

Lindsey Vonn: För gammal för den här skiten

Lindsey Vonn. Zoom
Foto: Jonathan Nackstrand/Lehtikuva/AFP

Lindsey Vonn.

Lindsey Vonns karriär höll på att ta slut redan i näst sista tävlingen. Men trots den våldsamma kraschen i Åres super-G gör alpinstjärnan ett sista försök i VM-störtloppet på söndag.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Lindsey Vonn vill egentligen inte svära. Men vad ska en göra efter ännu en krasch och ännu ett huvudstupa möte med ett skyddsstaket vid sidan av en fartpist – i näst sista tävlingen i karriären dessutom?

– Jag tänkte: Men vad i helvete? Varför är jag i staketet igen? Varför är jag här? Jag är för gammal för den här skiten, säger hon.

Det återstår bara en tävling nu. Förhoppningsvis med bättre slut än i tisdagens VM-premiär i Åre. 34-åringen tappade balansen vid ett hopp, fastnade i en av portarna och åkte på mage in i skyddsnätet.

Kraschen såg först allvarlig ut, men Vonn reste sig efter några minuter.

Annons
– Jag får nog en blåtira och det känns som att jag har träffats av en långtradare. Men i övrigt är det utmärkt. Knäna är inte sämre än innan tävlingen, säger hon.

– Jag tappade luften, så revbenen är ömma ... Men söndag blir bra.

Foto: TT


Vonn, med en antydan till just en blåtira efter kraschen, har haft ett par veckor på sig att förbereda sig för de här dagarna. Tårarna från Cortina nyligen, då hon öppet började tala om att karriären nog snart var slut, är torkade. Tills vidare i alla fall.

I stället bjuder hon på en sista show inför den samlade alpinpressen, inklusive en flört med pojkvännen (ishockeystjärnan PK Subban) via telefon och skämtsamma svar på de många frågorna.

– Kom igen nu, varför skrattar ni inte. Ni är en tuff publik, säger alpinstjärnan.

– Jag ska nog inte bli komiker efter karriären i alla fall.

Skidmeriterna kan ingen ta ifrån henne. Det har blivit 82 världscupsegrar, fyra segrar i den totala världscupen och totalt nio OS- och VM-medaljer – med en liten chans till en tionde på söndag.

Men till slut gick det inte längre. Då kan det inte hjälpas att Ingemar Stenmarks rekord på 86 världscupsegrar får stå sig ett tag till.

– Även om det inte blev säsongen jag hoppades på och även om jag inte lyckades slå Stenmarks rekord känns det okej. Minus kraschen i dag, säger Vonn.

– Jag är inte ledsen längre, jag har accepterat det. Men det är känslosamt.

Lindsey Vonn

  • Född: den 18 oktober 1984 i St. Paul, Minnesota (34 år).
  • Världscupsdebut: som 16-åring den 18 november 2000.
  • Mästerskapsmedaljer: ett OS-guld (störtlopp 2010), två OS-brons (super-G 2010, störtlopp 2018), två VM-guld (super-G och störtlopp 2009), tre VM-silver (super-G och störtlopp 2007, störtlopp 2011), ett VM-brons (super-G 2015).
  • Världscupsmeriter: fyra totaltitlar (2008, 2009, 2010, 2012), 16 grentitlar (åtta störtloppscuper, 5 super-G, tre kombination), 82 vinster, totalt 137 pallplatser.
 

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Toppmötet har börjat – följ ÖT:s direktrapportering

Det står mycket på spel på Centralplan i kväll.
Foto: Jonas Brunnström

Det står mycket på spel på Centralplan i kväll.

Precis som väntat är Markus Kronholm tillbaka i laget till kvällens seriefinal mot AC Oulu.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan