Efter åtta år som styrelseordförande för Nordea lämnar Björn Wahlroos posten som styrelseordförande.

Inför vårens bolagsstämma meddelar Wahlroos nomineringsrådet att han lämnar sitt styrelseuppdrag. Björn Wahlroos säger att successionen i Sampo och Nordea har planerats i över ett år. Och beslutet togs i september.

– Vi har genomfört alla stor beslut i Nordea nu, säger Wahlroos på en pressträff anordnad av Nordeas storägare, finländska Sampo.

Maktskiftet sker i både Nordea och huvudägaren Sampo samtidigt, där Sampos vd Kari Stadigh går i pension.

Wahlroos, ordförande för Sampo, och Kari Stadigh har jobbat ihop i 19 år och Wahlroos beskriver slutet som sorgligt, men är nöjd med hur det nya kommit på plats.

Nordeas lönsamhet har inte utvecklats som önskat, något som Wahlroos tillstår. Men han försäkrar att spekulationerna om att Nordeas vd Casper von Koskull därmed skulle sitta löst är felaktiga och får medhåll från tillträdande ordföranden Torbjörn Magnusson.

– Casper är en fantastisk person, säger Magnusson.

Avgången kommer efter gårdagens bokslut från Nordea som visade på att bankens andel av nya svenska bolån föll.

Christer Gardell med aktivistfonden Cevian Capital uttryckte sig bland annat kritiskt till resultatet i en intervju med nyhetsbyrån Reuters.

"Tiden för ursäkter är förbi. Nu måste ledningen och styrelsen leverera", skrev Gardell i en kommentar till Reuters.

Gardell vidhåller dock i en skriftlig kommentar att Cevian inte har petat Wahlroos.

"Det är Nalles eget beslut. Jag tror att han tycker att det är lämpligt att Sampos nya vd får kontroll över sin viktigaste tillgång: Nordea", skriver han i ett sms till TT.

Torbjörn Magnusson, som föreslås bli ordförande och han föreslås samtidigt som ny vd för Sampo från 1 januari 2020.

Torbjörn Magnusson är i dag koncernchef för If Skadeförsäkring, en roll han nu lämnar.

"På Nordea är grunden lagd för en ny fas i bankens utveckling. Det är både ett privilegium och en utmaning att övervaka genomförandet", säger Torbjörn Magnusson, i ett pressmeddelande.

Christer Gardell gör tummen upp för ersättaren:

"Torbjörn Magnusson har de egenskaper som krävs för att ta fram den stora värdepotential som finns i Nordea. Han är affärsmässig, kan fatta tuffa beslut och kan hålla ett högt tempo i förändringsarbetet", skriver Gardell till TT.

I och med att Nordeas nye styrelseordförande föreslås bli Torbjörn Magnusson så behåller den finska koncernen Sampo greppet om Nordea, konstaterar Robin Rane, analytiker på Kepler Cheuvreux.

– Det tyder på att Nordea kommer att vara kvar i sfären.

Vad avhoppet kan bero på vill han inte spekulera i.

– Men nu är Cevian en aktiv ägare, och han har väl tyckt att det är en bra tid att lämna, säger han.

När Björn Wahlroos ser tillbaka på sin tid som ordförande för Nordea önskar han att han redan på hösten 2013 insåg att banken behövde lägga enorma resurser på arbetet med regelefterlevnad. Då straffades banken av Finansinspektionen för brister i bankens arbete mot penningtvätt.

– Det tog mig mer än ett år att inse det, Nordea hade varit ett år längre fram i projektet om jag hade förstått det just då jag borde ha förstått det, säger Björn Wahlroos.

Att banken behövde en ny it-infrastruktur tog honom också längre än nödvändigt att förstå.

– Det stora it-projektet var ett tufft beslut för mig att ta. Jag har alltid varit lite av en lågkostnadsman, och velat köra med enkla lösningar. det tog mig en stund att förstå att vi måste bygga om vår it i grunden.

Nu ser han dock båda besluten som de bästa han fattat.