Det massiva snöfallet under de senaste veckorna i regionen har inte enbart lett till plogning och snöskottning. Skidspåren i staden har också fått flitiga besökare som passar på att utnyttja de fina spår som finns.

En av dem är Pedersörebon Patrik Mölsä som laddar upp vid Fäboda-Pörkenässpåret inför det stundande Fäbodaloppet.
– Jag skidar 4-5 gånger i veckan. Främst besöker jag skidspåren här i staden men skidar även ibland i Nykarleby, säger Mölsä.

Mölsä menar att det är flera aspekter som lockar honom till skidspåren.

– Först och främst är det en härlig upplevelse att få skida i de fina spåren och den vackra naturen. Dessutom är det bra helkroppsträning, säger Mölsä.

Fäboda-Pörkenässpåret visar sig vara ett populärt val för dagen. Vid spårets parkeringsplats i Torsviken befinner sig ett 50-tal parkerade bilar och skidåkarna passerar i jämn takt i spåren intill parkeringen.

En annan skidåkare som hittat till spåren idag är Bertel Lindqvist som är en regelbunden besökare av spåren vid Östanpå. Han bor alldeles intill spåren och har gjort så hela livet.

– Jag älskar att skida här. Det är här jag växt upp och jag har skidat här sedan barndomen, säger Lindqvist.

Aktiv skidåkare. Bertel Lindqvist strävar till tre varv per dag vid spåren i Östanpå under vintrarna.

Ett varv vid Östanpå är ca 5 kilometer långt men det finns också kortare alternativ.

– Under varvets gång kan man vika av på flera ställen. Därför är spåret så bra eftersom det är anpassat för alla skidåkare, barn som vuxna, säger Lindqvist som samtidigt passar på att berömma spårens skick.

– Spåren här är i otroligt bra skick. De som sköter om dem gör ett förtjänstfullt arbete, säger Lindqvist.