|

KD föreslår mindre dagisgrupper och efterlyser mer personal

NyhetsbildZoom
Kvaliteten inom småbarnsfostran måste övervakas bättre, kräver Kristdemorkaterna. Foto: Catariina Salo/SPT
Kristdemokraterna oroar sig för nivån på småbarnsfostran och de brister som finns inom dagvården. Som lösning föreslår partistyrelsen att tusen nya professionella anställs inom dagvården.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Lagen kräver att en vuxen kan ta hand om högst åtta dagisbarn. KD:s partistyrelse, som samlades i Tavastehus på lördagen, kräver att kvoten sänks tillbaka till sju barn per vuxen. Det innebär att mera personal behövs, förtydligar partiet i pressmeddelandet.

Kristdemokraterna oroar sig för alltför stora gruppstorlekar. Foto: Ari Sundberg/SPTPartistyrelsen vill också ändra regeln om att gruppstorleken inom dagiset kan utjämnas så att barn kan räknas till olika grupper, trots att grupperna fysiskt finns i samma utrymme. Vikarier kallas inte in i stället för de som insjuknar, och i stället fördelas vårdförhållandet på hela personalen, skriver KD. Som lösning föreslår KD att man i framtiden räknar barnen enligt de enskilda gruppstorlekarna i stället för hela daghemmet.

– Gruppstorlekarna måste ses som enskilda enheter och förhållandet mellan personal och barn får inte delas upp bland de som jobbar på daghemmet. Kvaliteten inom småbarnsfostran måste övervakas bättre, kräver KD.
Kommentarer
|

En av Finlands mest eftersökta personer gripen efter 20 år – misstänks för grova ekonomiska brott

Nyhetsbild
En av Finlands mest eftersökta brottslingar har gripits i Polen. Foto: Ari Sundberg/SPT
Centralkriminalpolisen meddelar att Svetlana Hytti har utlämnats till Finland av polsk polis.

Mest läst senaste veckan