|

Storföretag oförberedda på en hård brexit

NyhetsbildZoom
Nästan vartannat svenskt storföretag har inte förberett sig för en hård brexit den 29 mars. Arkivbild Foto: Alastair Grant/AP/TT
Nästan vartannat svenskt storföretag är inte förberett om det blir en hård brexit den 29 mars, då Storbritannien enligt planerna ska lämna EU.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Det visar en enkät till cirka 400 inköpschefer på tillverknings- och tjänsteföretag som gjorts av Swedbank.

Drygt 36 procent motiverar det med att det inte behövs, vilket förvånar Johan Kreicbergs, företagsekonom på Swedbank.

– De här företagen är så pass stora och har så mycket internationell handel att jag har svårt att se att inga förberedelser behövs, säger han till Dagens Nyheter.

De signaler som banken har fått från företagen är att det finns bra checklistor för brexit hos bland annat Tullverket. Men enligt Kreicbergs räcker inte det.

– Det är en sak att det blir tullar på vissa varor. Det kan företagen klara, men det största problemet kommer att bli leveranserna, säger han.

Nästan en tredjedel av storföretagen uppger att de har gjort förberedelser för en hård brexit.

Kommentarer

V-Lift köper upp Mäenpää Maskin Ab

Nyhetsbild
Vd Mikael Vikström (t.h) är nöjd över affären där V-lift köpte upp Mäenpää Maskin Ab. Till vänster försäljningschefen Guy Snellman. Foto: Arkiv/Malin Henricson
V-Lift expanderar genom att köpa Mäenpää Kone Oy Maskin Ab:s verksamhet. Affären blev klar i början av juli och från och med första augusti är det den nya ägaren som driver verksamheten. Samtidigt flyttar personalen över till V-Lift.

Mest läst senaste veckan