|

"Nästan alla som var med ångrar sig i dag"

NyhetsbildZoom
Nima Sarvestani har lyckats väl i Sverige. På bilden är han tillsammans med perserkatten Greta. Foto: Janerik Henriksson/TT
Det var i hög grad studenterna som ledde revolutionen i Iran 1979. En av dem var Nima Sarvestani, nu dokumentärfilmare i Sverige.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Han hoppades på frihet men när det i stället blev en religiös diktatur tvingades han fly Iran.

– Nästan alla som var med ångrar sig i dag, säger han.

Nima, som är född 1958, säger att han var väldigt aktiv under revolutionen. Han tillhörde då den kommunistiska rörelsen i landet.

– Det fanns många olika grupper – socialister, kommunister, religiösa. Vi hade olika syn på saker och ting, men alla ville ha bort shahen, säger han.

I stället fick man Ruhollah Khomeini som återvände till Iran några dagar efter att shahen gått i landsflykt. Efter bara några månader stod det klart att man hamnat ur askan i elden.

– De förbjöd all vänster efter ett halvår. Men vi fruktade inte Khomeini från början. Han sade att han ville ha ett fritt samhälle och då trodde vi honom. Vi hade alla växt upp i ett religiöst samhälle och ingen kunde föreställa sig att en präst kunde ljuga! Sedan erkände han att han ljugit, men att det varit för det bästa, och för att rädda religionen, säger Nima Sarvestani.

De iranska kvinnorna började också märka av det nya styret efter några månader. Med tiden blev det lag på att de måste bära slöja.

Förtrycket eskalerade snabbt, månad efter månad, och för Nima Sarvestani och hans familj blev snart läget prekärt.

– De avrättade folk på gatorna. Min pappa och mina två bröder arresterades. En av mina bröder avrättades, och jag själv tvingades gå under jorden. Sedan flydde vi till Dubai, och därefter till Sverige.

Nima Sarvestani med affischer från dokumentärfilmer han och hans hustru Maryam Ebrahimi har gjort. Foto: Janerik Henriksson/TTI Sverige, dit han anlände 1984, har det gått bra. Han är numera erkänd dokumentärfilmare och har ett produktionsbolag med sin hustru, Maryam Ebrahimi, också hon dokumentärfilmare.

– Vi är sex miljoner exiliranier spridda över världen i dag.

Han hävdar att merparten av dem som var aktiva under revolutionen nu ångrar sitt agerande.

– De som tycker att det nuvarande styret är bra är i minoritet. Nu har prästerskapet inte något stort stöd någonstans. Folk i Iran har fått nog av religiöst styre. Nu fruktar mullorna framtiden. Det går att höra på dem, säger han.

Dokumentärfilmaren Nima Sarvestani. Foto: Janerik Henriksson/TT

|

Trump: Otrevligt – de kunde bara ha sagt nej

Nyhetsbild
Danmark vill inte sälja vare sig Kulusuk eller resten av Grönland till USA. Beskedet gjorde Donald Trump sur. Foto: Jonathan Nackstrand/Lehtikuva/AFP
Ett "absurt" förslag. En avfärdad affär. Och en trumpen president. Danmarks avvisande svar om ett amerikanskt köp av Grönland blev för mycket för Donald Trump. Det var inte särskilt trevligt av danskarna, säger han, och skjuter upp sitt Danmarksbesök på obestämd framtid.

Mest läst senaste veckan