|

USA ett steg närmare ny gränsbudget

President Donald Trump träffade supportrar i El Paso på måndagen. Zoom
Foto: Joe Raedle

President Donald Trump träffade supportrar i El Paso på måndagen.

Republikaner och demokrater i princip är överens om finansieringen av USA:s gränssäkerhet. Det säger den amerikanske republikanske senatorn Richard Shelby, en av kongressens förhandlare.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

usaborder-webb

usaborder-webbMed en ny budgetöverenskommelse undviks att den amerikanska statsapparaten delvis stängs igen, något som inträffar på lördag om man inte är överens.

Shelby ger dock inga detaljer om hur överenskommelsen ser ut, och uppger inte om den inkluderar finansiering av en gränsmur mot Mexiko eller ej. Enligt uppgifter till nyhetsbyrån Reuters finns det inte med några murpengar i det nya förslaget, men väl pengar till att bygga stängsel vid gränsen.

För att förslaget ska gå igenom krävs även president Donald Trumps godkännande, och Shelby säger att han tror och hoppas att presidenten kommer att stödja överenskommelsen.
Annons
Demokraten Nita Lowey.
Foto: Andrew Harnik

Demokraten Nita Lowey.Demokraternas Nita Lowey säger att hon hoppas att detaljerna kan vara klara på onsdag.

På måndagen flög både president Donald Trump och en av hans möjliga motkandidater inför nästa års presidentval – Beto O'Rourke – till Texasstaden El Paso för årets första politiska massmöte. El Paso har redan en gränsbarriär mot Mexiko.

– Det här är en av USA:s säkraste städer, inte tack vare murar utan trots murar, sade demokraten O'Rourke på plats i El Paso.

Demokraten och möjliga presidentkandidaten Beto O’Rourke deltar i Trump-protester i El Paso.
Foto: LOREN ELLIOTT/Reuters/TT

Demokraten och möjliga presidentkandidaten Beto O’Rourke deltar i Trump-protester i El Paso.Bara några hundra meter därifrån sade Trump till sina anhängare att O'Rourke inte har mycket att komma med.

– Vi utmanas av en ung man som har förlorat ett val mot Ted Cruz, sade Trump. 

Bakgrund: USA:s gräns och president Trump

  • Tuffare invandringspolitik, ökad säkerhet och en gränsmur mot Mexiko är signaturfrågor för USA:s nationalistiske president Donald Trump.
  • Under sitt första år vid makten 2017 väckte han uppståndelse med ett inreseförbud för personer från i huvudsak muslimska länder, något som utmanades i domstol men senare trädde i kraft i nedbantad form. Trump utlovade även tuffare tag mot USA:s uppskattningsvis 10,7 miljoner papperslösa.
  • I april i fjol stramades migrationspolitiken åt, då det meddelades att nolltolerans råder mot olaglig invandring. Det innebär att alla som olagligt tar sig över den södra gränsen grips och åtalas. Under budgetåret 2018, som löpte ut den sista september, greps nära 397 000 personer för sådana brott. Det var fler än 2017, men färre än det senaste decenniets årsgenomsnitt på drygt 400 000 gripanden och betydligt färre än rekordåret 2000 då över 1,6 miljoner människor greps.
  • Under en period i somras innebar nolltoleransen även att närmare 2 000 små barn, som ju inte kan åtalas, skildes från sina föräldrar och placerades i boenden. Det ledde till enorma protester, och efter en tid stoppade Trump separationerna med ett dekret.
  • Under hösten gjorde presidenten flera uppmärksammade verbala utspel mot en så kallad migrantkaravan med flera tusen centralamerikaner som vandrade mot USA. Soldater skickades till gränsen inför deras ankomst.
  • I budgetförhandlingarna i höstas begärde han 5,7 miljarder dollar för att bygga sin utlovade gränsmur mot Mexiko. Kravet gick inte att få igenom i kongressen, vilket resulterade i en rekordlång nedstängning av delar av USA:s statsapparat. Under valrörelsen hette det att Mexiko skulle betala för muren. (TT)
 

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Svenska staten ratar Stihl efter lättklädd kalender

På bilden syns en motorsåg från Stihl i samband med en av Skogsstyrelsens utbildningar. Arkivbild.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

På bilden syns en motorsåg från Stihl i samband med en av Skogsstyrelsens utbildningar. Arkivbild.

Skogsstyrelsen slutar köpa in verktyg från Stihl i protest mot att företaget använder sig av lättklädda kvinnor i kalendrar. Men det kan strida mot upphandlingslagen.

Mest läst senaste veckan