|

Theresa May talar brexit i parlamentet

Storbritanniens premiärminister Theresa May. Arkivfoto. Zoom
Foto: Francisco Seco/AP/TT

Storbritanniens premiärminister Theresa May. Arkivfoto.

Tiden tickar mot brexit – och ovissheten är fortsatt stor kring hur premiärminister Theresa May egentligen tänker ordna det brittiska utträdet ur EU. Frustrationen och frågorna är många när May än en gång återvänder för att förklara sig för parlamentets underhus.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Med bara drygt sex veckor kvar till den planerade brexitkvällen den 29 mars väntas ändå främst en uppdatering när May i eftermiddag tar till orda.

Sedan parlamentet i januari bett regeringen att ersätta utträdelseavtalets omdiskuterade nödlösning om Nordirland med "alternativa arrangemang" har premiärministern arbetat på olika fronter.


Hon har talat med både företagare och fackförbund för att försöka få flankstöd utifrån. Hon har vänt sig till oppositionen och öppnat för kompromissdiskussioner med Labour. Och hon har varit i Bryssel och träffat EU-basarna Jean-Claude Juncker och Donald Tusk.

I går skickade hon dessutom sin brexitminister Stephen Barclay för att äta middag med EU:s chefsförhandlare Michel Barnier.

Annons

Det gav som väntat inget dramatiskt genombrott – men kanske ändå en öppning.

– Konstruktiva samtal. Men det är klart från vår sida att vi inte tänker öppna upp utträdelseavtalet. Men samtalen går vidare de närmaste dagarna, sade Barnier till Sky News på väg ut från middagen.

"Mötet var konstruktivt och herr Barclay och herr Barnier enades om fortsatta samtal de närmaste dagarna och att deras förhandlingsgrupper under tiden ska fortsätta leta efter en väg vidare", meddelades i sin tur från en talesman för den brittiska regeringen.


Dagens framträdande från May ska följas av brexitdebatt i två dagar, med en ny möjlighet på torsdag för parlamentsledamöterna att rösta om sin syn på vad som borde göras nu.

Med tanke på regeringens många pågående samtal och att man redan på förhand flaggat för ytterligare en röstningsmöjlighet senast den 27 februari är det dock få som väntar sig någon större dramatik den här veckan.

Samtidigt går tiden – och rör sig allt närmare ett läge där allt kan sluta med att Storbritannien helt enkelt lämnar utan färdigt avtal med EU.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Isabella från Pedersöre förlorade jobbet i Los Angeles och fick ett nytt mitt i pandemin – "Folk är arga och rädda"

Isabella Sundström till höger håller om sin kollega på matbutiken Ralphs på Sunset Strip i Los Angeles.
Foto: Privat

Isabella Sundström till höger håller om sin kollega på matbutiken Ralphs på Sunset Strip i Los Angeles.

Isabella Sundström jobbar i en matbutik i USA där många frustrerade kunder kliver in. – De är arga på munskydd. Arga för att nudlarna är slut. Och rädda för att få viruset.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan