|

Svenska simstjärnan om rivalens cancer: Blir gråtfärdig

Rikako Ikee. Zoom
Foto: Lee Jin-man/AP/TT

Rikako Ikee.

Japanska simstjärnan Rikako Ikee, som sparrat med Sarah Sjöström och dessutom slagit svenskan på paraddistansen 100 meter fjäril, har drabbats av cancer.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Rikako Ikee, ett av affischnamnen för OS i Tokyo 2020, avbröt sitt träningsläger i Australien när hon kände att något var fel. Hennes tränare Jiro Miki beskriver det som att han aldrig sett Ikee kämpa så mycket som under träningslägret.

– Jag har aldrig sett henne andas så tungt som då, säger han.

Väl tillbaka i Japan konstaterade läkarna att Ikee drabbats av leukemi. 18-åringen meddelar själv beskedet via sociala medier:

– Efter att ha känt mig dålig skyndade jag mig tillbaka från Australien och efter tester har jag fått diagnosen leukemi. Jag kan fortfarande inte fatta det och jag är i ett förvirrat tillstånd, skriver hon.

Annons
Stjärnskottet slog igenom på allvar i fjol när hon blev den första simmaren att ta sex guld i Asiatiska spelen.

Dessutom slog hon Sarah Sjöström på svenskans paraddistans 100 meter fjäril i världscuptävlingarna i Tokyo i höstas, och hon har beskrivits som Sjöströms tronföljare. Duon tränade tillsammans i Turkiet i höstas och Sjöström berömde japanskans förmåga att simma avslappnat.

– Det ser ju mycket mer avslappnat ut när hon simmar än när jag simmar och det har jag tagit med mig, att det gäller att hitta en lite mer avslappnad simning igen på fjärilsimmet, sa Sjöström till SVT.

Efter beskedet publicerade Sjöström två bilder på Instagram av henne och Ikee tillsammans med texten:

– Jag blir gråtfärdig när jag läser nyheterna om att min vän Rikako Ikee diagnostiserats med leukemi. Jag skickar all min styrka och kärlek till dig!

 
Japanskan skriver att hon är fast besluten att besegra sjukdomen.

– Om den behandlas på rätt sätt är det en sjukdom som kan besegras. Jag kommer att ägna mig åt behandling och sträva efter att bli en ännu starkare Rikao Ikee.

Leukemi

  • Leukemi är ett samlingsnamn för flera olika cancersjukdomar i benmärgen där blodet bildas.
  • Leukemi är cancer i de celler som ska bli olika blodkroppar. Leukemierna delas in i lymfatiska och myeloiska leukemier, beroende på vilka celler som är sjuka.
  • Leukemi delas också in i akuta och kroniska leukemier beroende på hur snabbt sjukdomen utvecklas.
  • Allt fler som får leukemi kan få behandling som tar bort sjukdomen eller som gör att det går att leva ett bra liv länge.
  • Källa: Svenska Vårdguiden.
 

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Hon bar sina barn på vänster arm och blev starkast i världen

Anne Söderlund och VM-guldet som hon hade med sig i bagaget från Polen.
Foto: Privat

Anne Söderlund och VM-guldet som hon hade med sig i bagaget från Polen.

Styrka kan byggas på många olika sätt. Anne Söderlund bar sina barn på vänster arm när de var små och nu är hon världsmästarinna i armbrytning – med just vänstern.

Mest läst senaste veckan