|

EU-politiker avvisas från Venezuela

NyhetsbildZoom
Venezuelas president Nicolás Maduro. Foto: Ariana Cubillos/AP/TT
En grupp Europaparlamentariker som rest till Venezuela för att träffa oppositionsledaren Juan Guaidó har stoppats på flygplatsen i huvudstaden Caracas. Senare i dag ska EU:s utrikesministrar träffas för att diskutera läget i det krisdrabbade landet.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

De fem politikerna kommer enligt El País från Spanien, Portugal och Nederländerna och tillhör alla EPP-gruppen, som består av ledamöter från kristdemokratiska och konservativa partier i Europa.

– Vi avvisas just nu från Venezuela. De tar beslagtagit våra pass. De har inte gett oss någon förklaring eller någon dokumentation om varför de kastar ut oss ur landet, säger EU-parlamentarikern Esteban González Pons från konservativa spanska Partido Popular i ett klipp som delats av hans partiledare Pablo Casado på Twitter.

Venezuelas utrikesminister Jorge Arreaza skriver på Twitter att EU-politikerna "som avsåg att besöka landet med konspirativa motiv" fick besked för flera dagar sedan att de inte skulle få komma in i landet.

Opposistionsledaren i Venezuela, Juan Guaidó. Foto: Ariana Cubillos


Juan Guaidó utropade sig till interimspresident i Venezuela den 23 januari och har erkänts som sådan av flera stater. Det är dock fortfarande president Nicolás Maduro som sitter på den faktiska makten i landet.

"Delegationen med Europarlamentariker som bjudits till Venezuela avvisas av en isolerad och alltmer irrationell regim", skriver Juan Guaidó på Twitter.

Läget i Venezuela är en av punkterna som ska diskuteras när EU:s utrikesministrar möts i Bryssel i dag.

Bakgrund: Maduro och Guaidó

  • Venezuelas ledare Nicolás Maduro tog över efter sin mentor Hugo Chávez 2013.
  • I valet 2015 förlorade hans socialistparti för första gången på 17 år majoriteten i nationalförsamlingen, som nu leds av oppositionsledaren Juan Guaidó. Det gjorde att regering och parlament kontrollerades av två olika läger, som är politiska motståndare och en bitter maktkamp pågår mellan de två.
  • För att runda situationen genomförde Maduro i augusti 2017 ett omstritt val till en ny konstituerande församling, en grundlagsförsamling, med befogenhet att skriva om grundlagen.
  • Maduro meddelade sedan att presidentvalet skulle tidigareläggas. Han utropades till segrare i valet, som hölls i maj i fjol. Valdeltagandet var lågt eftersom stora delar av oppositionen bojkottade valet.
  • Juan Guaidó utropade sig till interimspresident den 23 januari med löfte om att utlysa nyval.
  • Venezuela sitter på en av jordens största oljereserver. 2014 kollapsade oljepriset, vilket innebar en katastrof för landets ekonomi. Venezuela lider nu av hyperinflation och är svårt sargat ekonomiskt. Det råder brist på mat och mediciner. Över en miljon människor har sökt sig till grannlandet Colombia.
  • Källa: Utrikespolitiska institutet
 

Visa fler
Kommentarer
|

Antalet skogsbränder i Amazonas ökar stort

Nyhetsbild
Antalet skogsbränder i Amazonas har ökat rejält i år. Arkivbild från en annan brand i regnskogsområdet, tagen 2009. Foto: Andre Penner/AP/TT
Antalet skogsbränder som härjat i Amazonas regnskog är rekordhögt hittills i år. Brasilianska myndigheter motsäger president Jair Bolsonaro som hävdar att det har naturliga orsaker.

Mest läst senaste veckan