En gemensam "teknisk delegation" är på väg den här veckan från EU och Uruguay för att "bedöma" situationen i Venezuela.

– Jag betonar vår avsikt att hjälpa till med att skapa förutsättningar för ett tidigarelagt presidentval för en fredlig lösning på krisen. Vi har kategoriskt uteslutit alla former av EU-stöd för en militär upptrappning, säger EU:s utrikeschef Federica Mogherini på presskonferensen efter måndagens möte.

Hur Venezuela kommer att behandla delegationen återstår samtidigt att se. För en grupp konservativa EU-parlamentsledamöter blev det hur som helst nobben direkt när de försökte komma in i landet.

– Vi avvisas just nu från Venezuela. De tar beslagtagit våra pass. De har inte gett oss någon förklaring eller någon dokumentation om varför de kastar ut oss ur landet, säger spanske Esteban González Pons från konservativa Partido Popular i ett klipp som delats av hans partiledare Pablo Casado på Twitter.

Venezuelas utrikesminister Jorge Arreaza skriver på Twitter att EU-politikerna "som avsåg att besöka landet med konspirativa motiv" fick besked för flera dagar sedan att de inte skulle få komma in i landet.