– Vi vill gärna att det införs så snart som möjligt. Vi tror att det kommer att få en god effekt på huvudstadsområdet, säger Martin Henriksen, invandringspolitisk talesperson för Dansk Folkeparti, till DR.

Under tisdagen lägger partiet fram förslaget i folketinget. Gränskontrollen skulle vara permanent och gälla vid samtliga passager från Sverige till Danmark.

Kontrollen skulle hindra svenska kriminella att passera gränsen, enligt partiet. Men förslaget skulle få stora konsekvenser för de tusentals pendlare som varje dag reser över sundet, anser Michael Randropp, talesperson för pendlarklubben Kystbanen.

– Risken är markant färre avgångar och längre restid. Det kommer att innebära att fler slänger in handduken och säger att nu kan vi inte längre – nu får vi arbeta i det landet vi lever i och inte i den region vi bor i, säger han till DR.

Gränskontroller från Danmark in till Sverige infördes av den svenska regeringen i november 2015 efter att antalet flyktingar som kom till Sverige ökade drastiskt.

Gränskontroller Danmark–Sverige

  • Den 12 november 2015 införde Sverige en inre gränskontroll mellan Danmark och Sverige efter att antalet flyktingar som anlände till Sverige ökat drastiskt. Gränskontrollen är tillfällig men kontrollerna har förlängts och gäller fortfarande.
  • Den 4 januari 2016 införde Sverige id-kontroller mellan Danmark och Sverige. De upphörde 4 maj 2017 efter att Sveriges regering beslutat att i stället förstärka gränskontrollerna.
  • I samband med att Sverige införde id-kontrollerna införde Danmark gränskontroller mot Tyskland.
  • Runt 13 800 personer pendlar dagligen över Öresund (2016).
  • Källa: Öresundsinstitutet