Lavinen inträffade vid 14.15-tiden på tisdagseftermiddagen i Crans-Montana i Valaiskantonen. Snömassorna vällde fram över en markerad skidpist.

Crans-Montanas kommunordförande Nicolas Féraud sade timmarna efteråt att tio–tolv personer befaras befinna sig under snömassorna, men att han inte är säker på antalet och att antalet mycket väl kan stiga.

– Vi är i chock och vi hoppas på ett lyckligt slut för dessa personer, säger Féraud till Le Nouvelliste.

Senare under kvällen meddelade schweizisk polis att fyra personer har grävts fram. En av dem uppges ha livshotande skador.

Omkring 240 personer deltar i räddningsinsatsen, som har åtta helikoptrar till hjälp i sökandet. Insatsen har försvårats av den hårt packade snön. En person som deltar säger att arbetet hittills har varit mycket svårt.

– Det är en helt otrolig mängd snö, omkring två meter tjock och 300 meter lång. Det är en vårlavin, den är mycket kompakt, säger personen till Le Nouvelliste.

Insatsen försvåras också av att lavinen träffade ett markerat skidspår, till skillnad från merparten laviner som utlöses vid skidåkning i lössnö utanför pisterna. Personerna som befann sig i den drabbade pisten bar inte lavinsändare, som är vanligt vid off pist-åkning.

Schweiziska skidanläggningar har just nu fler besökare än vanligt på grund av att många elever har ledigt från skolan.