– Vi kan inte vänta. . . Det här året bör ryssar känna att saker och ting förändras till det bättre, säger Putin från talarstolen där han står framför tio ryska flaggor och en världskarta i blått.

Han lovar att investera "enorma resurser" i Ryssland utveckling och fokuserar särskilt på barnfamiljer, rapporterar nyhetsbyrån AFP. I Ryssland har barnafödandet gått ner de senaste åren, något Putin vill vända med ekonomisk politik.

– Vi har gjort och kommer att göra allt för att stärka familjevärderingarna. . . Ryska familjers inkomster kommer att stiga, säger presidenten.

Bekämpa fattigdom

Den nya principen är "ju fler barn ju mindre skatt", enligt Putin. Utfästelserna är sannolikt välkomna nyheter för invånarna i ett land som lever med västvärldens sanktioner efter den ryska annekteringen av Krim 2014 och där många kämpar för att få ihop sin vardag. Parlamentsledamöterna applåderar i den fullsatta salen.

Putin understryker också vikten av att bekämpa fattigdom i allmänhet, han säger att 19 miljoner av Rysslands uppskattningsvis 147 miljoner invånare lever under fattigdomsgränsen som i Ryssland definieras som att klara sig på motsvarande 1 500 kronor i månaden, rapporterar tidningen The Washington Post och nyhetsbyrån AP.

Och resurser verkar finnas, enligt Putin som målar upp en hoppfull ekonomisk bild: Landets ekonomiska tillväxt kommer i år att överstiga 3 procent och för första gången har Ryssland tillgångar som överstiger statsskulden. Han spår att investeringarna i landet kommer att öka med 6-7 procent under 2020.

Dalande popularitet

Det ljusa budskapet kan möjligen även gynna Putin själv. Talet, presidentens femtonde inför parlamentets båda kamrar duman och federationsrådet, hålls i en tid då Putin opinionsstöd har dalat.

Enligt en mätning från det oberoende ryska centret Levada tycker nu 64 procent av ryssarna att Putin gör ett bra jobb, vilket är den lägsta siffran på fem år. I en annan Levadamätning i höstas sade 40 procent att de skulle rösta på presidenten om det var val, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Den omstridde Putin valdes i fjol om för en fjärde mandatperiod som president, vilket innebär att 66-åringen säkrat makten till 2024. Valet ifrågasattes dock av valobservatörer och beskrevs av oppositionen som riggat. Och den europeiska säkerhetsorganisationen OSSE slog fast att det saknades riktiga utmanare till Putin.

Lämnade avtal

Vid sidan av nyheter om jobbskapande och den i Ryssland så omtvistade pensionsreformen (som höjer pensionsåldern) som Putin trots protester skrev under i höstas lär hans landsmän under det fortsatta talet lyssna efter lösningar på problemen med landets växande sopberg, rapporterar radiokanalen Radio Free Europe.

Utrikespolitiskt finns flera heta ämnen. För knappt tre veckor sedan lämnade först USA och sedan Ryssland det ömsesidiga INF-avtalet om nedrustning av medeldistansrobotar som slöts under kalla kriget. Båda sidor anser att den andra brutit mot avtalet.

Vidare har Ryssland tagit ställning för Venezuelas omtvistade president Nicolás Maduro, som utmanats om makten av oppositionsledaren och talmannen Juan Guaidó. Lägg därtill den alltmer frostiga relationen mellan Ryssland och västvärlden, bland annat efter anklagelser om rysk påverkan på valrörelser i flertalet länder, samt toppmötet mellan Nordkoreas diktator Kim Jong-Un och USA:s president Donald Trump som väntas äga rum i nästa vecka.

Vladimir Putin

  • Föddes som Vladimir Vladimirovitj Putin den 7 oktober 1952 i dåvarande Leningrad.
  • Putin är utbildad jurist, arbetade på 1980-talet för KGB i Östtyskland och på 1990-talet för stadsförvaltningen i S:t Petersburg innan han blev chef för säkerhetstjänsten FSB 1998. Premiärminister blev han 1999 och president för första gången 2000. Hans parti heter Förenade Ryssland.
  • 2008–2012 var han premiärminister igen, innan han återkom till presidentposten i maj 2012.
  • Mest kända och ödesmättade citat: "Sovjetunionens kollaps var förra århundradets största geopolitiska katastrof."