Sofie Stara har tidigare jobbat som kulturredaktör på Österbottens Tidning. Hon tar över ansvaret för debattavdelningen efter ÖT:s tidigare biträdande chefredaktör Henrik Othman som gick i pension vid årsskiftet.

Sofie Stara, 39, är politices kandidat med examen från Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet 2004. Hennes huvudämne var journalistik, biämne nordisk litteratur. Hon inledde sin journalistkarriär på Jakobstads Tidning samma år som hon fick sin examen.

Chefredaktör Kenneth Myntti är glad över att det gick att uppbåda en kunnig ledarskribent och efterträdare till Othman i redaktionens egna led.

– Stara har redan erhållit bra respons på de ledare hon har skrivit under sin tid som tf ledar- och debattredaktör, säger Myntti, som också själv kommer att fortsätta med ledarskrivandet.

Sofie Stara hoppas att många tar chansen att debattera på ÖT:s insändarsidor.

– Sedan jag klev in till Jakobstads Tidning en aprildag för 21 år sedan har jag strävat efter att gå i dialog med läsarna, säger Sofie Stara.

– Det är en utmaning att vara relevant i den enorma kören av röster. Och en debattsida är inget utan debattörer, så jag hoppas många tar möjligheten att påverka i lokaltidningen i stället för att bara diskutera med Facebookbekanta.

Så debatterar du i ÖT

  • Vill du delta i Österbottens Tidnings debatt kan du använda dig av ett insändarformulär som finns på ot.fi. I formuläret finns rutor för namn, hemort, kontaktuppgifter och insändartext.
  • Du kan också sända din insändare per mejl till adressen otdebatt@ot.fi.
  • Alla insändare som tas in i papperstidningen blir också webbpublicerade på ot.fi.
 
Jessica Poikkijoki, 40, har utnämnts till ordinarie kulturredaktör på Österbottens Tidning. Även hon tillträder på sin nya post från och med den 1 mars.

Poikkijoki har redan en längre tid fungerat som vikarierande kulturredaktör på ÖT, men hon har nu fått fast anställning. Före tf kulturredaktörsskapet har Poikkijoki i många års tid haft andra reporteruppdrag på ÖT.

Kulturredaktör Jessica Poikkijoki konstaterar att det händer mycket inom det lokala kulturlivet.

Hon har verkat som kritiker med fokus på litteratur sedan 2001, först för Österbottningen, sedan för Österbottens Tidning

Jessica Poikkijoki tog masterexamen i journalistik vid Stockholms universitet år 2012. Hon har också en kandidatexamen i mediakultur med inriktning film- och tv-produktion från YH Novia.