Geofysikaliska mätningar i Kronoby – ska öka baskunskapen om områdets geologi

Geologiska forskningscentralen (GTK) kommer att inleda terrängundersökningar i Evijärvi och Kronoby kommuns område i mars.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Undersökningarna inleds med geofysikaliska mätningar i terrängen på fyra olika platser. I samband med terrängmätningarna mäts berggrundens magnetiska egenskaper och elledningsegenskaper. Syftet med terrängarbetet är att öka baskunskapen om områdets geologi för att bättre kunna uppskatta mineralpotentialen på undersökningsområdet. 

Med hjälp av undersökningarna kan man göra noggrannare bedömningar av områden som märkts ut vid en nationell kartläggning som GTK utfört med flygmätningar. De som utför mätningarna rör sig per fot eller med skidor i terrängen. Mätningarna utförs genom att följa raka linjer på markytan, utan att jordmånen tar skada.

Förutom geofysikaliska mätningar i terrängen görs en grundläggande kartläggning av berggrunden och eventuella andra provtagningar under sommaren. Om terrängmätningarna informeras i större omfattning innan den egentliga fältperioden inleds.

Kommentarer

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Flera österbottniska kommuner får pengar för idrottsprojekt

Staten delar ut totalt 866 300 euro i stöd till integrering av invandrare genom idrott. Flera österbottniska kommuner finns med bland dem som får pengar.

Nyhetsbild
Lokalt

Nitton befattningar kan bli ordinarie på daghem och skolor i Jakobstad

JAKOBSTAD Sammanlagt nitton olika befattningar på svenska och finska daghem och skolor i Jakobstad har av olika anledningar varit tidsbundna.

Nyhetsbild
Lokalt

Johan Nygård föreslås bli rektor för Bonäs/Vestersundsby skola

JAKOBSTAD Av de två personer som sökt tjänsten som rektor för Bonäs/Vestersundsby skola förordas Johan Nygård av skoldirektör Jan Levander.

Nyhetsbild
Övriga annonser

En perfekt mix av utmaningar och möjligheter

ANNONS FRÅN NOVIA

Yrkeshögskolan Novia erbjuder högklassig utbildning på svenska, på fyra olika orter. - Jag är nöjd med studierna och alla de möjligheter de gett mig, säger Olya Tsikhanchuck.

Mest läst senaste veckan