|

3D-printad mat testas på äldreboenden

NyhetsbildZoom
För dem med tugg- och sväljproblem som bara kan äta mat i puréform kan 3D-printad mat bli ett alternativ i framtiden, till exempel 3D-printad broccolipuré. Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT
Mat i puréform ser ofta oaptitlig ut och många med tugg- och sväljsvårigheter har därför problem med äta tillräckligt. Till hösten inleds ett försök med purémat utskriven med 3D-printer.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– Det är ett väldigt stort problem att de som får konsistensanpassad mat äter för lite, säger Evelina Höglund på forskningsinstitutet Rise, som driver projektet.

Ungefär åtta procent av alla vuxna har tugg- och sväljsvårigheter och bristande aptit riskerar att leda till undernäring.

I slutet av året ska den nya tekniken testas på två äldreboenden i Halmstad och Helsingborg och på ett företag som tillagar mat till sjukhus.

– Tanken är att bygga upp till exempel en broccoli, en kycklingklubba eller ett wienerbröd så att det blir så identiskt som möjligt. Men konsistensen blir som en lös pannacotta, säger Richard Asplund, tillförordnad verksamhetschef för måltidsservice i Halmstad, till Hallandsposten.

En annan del av projektet är att utveckla personligt anpassade recept.

Redan i dag finns 3D-printrar för användning i kök, till exempel vid formandet av choklad och dekorationer till tårtor.

Kommentarer
|

DEBATT: Monterar Soite ner sin svenskspråkiga service för sina åldringar?

Nyhetsbild
Kontinuitet i vården är viktig, inte minst inom vården av dementa. Likaså att personalen kan ta till sig nyanser i språket och eventuella dialekter, skriver Kristina Jungar. Foto: 123rf.com / Ocskay Mark
Åldringsvården har diskuterats mycket den sista tiden. Många gjorde sin röst hörd inför riksdagsvalet i tidningsspalterna.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!
Prenumerera

Mest läst senaste veckan