|

Kauppalehti: Kinas strategiska intressen styr finansiering av tågtunnel till Tallinn

NyhetsbildZoom
Mångmiljonären Peter Vesterbacka (till vänster) har övertygat det kinesiska bolaget Touchstone Capital Partners om vikten av att investera i en tågtunnel mellan Tallinn och Helsingfors. Foto: Henri Forss/SPT
Forskaren Jyrki Kallio vid Utrikespolitiska institutet tror att kineserna vill främja tågtransporter till Norra ishavet genom att finansiera den planerade tågtunneln mellan Tallinn och Helsingfors.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– Jag ser inget vettigt skäl till att kineserna vill finansiera projektet, säger Jyrki Kallio i en intervju för Kauppalehti.

Det kinesiska bolaget Touchstone Capital Partners informerade förra veckan att bolaget finansierar tågtunnelprojektet med 15 miljarder euro. Kallio understryker att de ekonomiska utfästelserna är behäftade med en lång rad villkor och att bolagets insatser måste uppvägas med motsvarande lokala investeringar.

– Tunnelprojektet vore intressant för Kina ifall tågbanan hade en direkt koppling till en hamn vid Norra ishavet, säger Kallio.

Kallio anser att Kina vill främja sina strategiska intressen och handelsrelationerna mellan Europa och Kina, förutsatt att banan kopplas till Arktis och förbättrar fartygsleveranser i Nordvästpassagen.

– Kineserna är inga välgörare. Det gäller att förhålla sig kritiskt till alla stora projekt som finansieras av externa aktörer utanför EU, säger han.

Enligt Kallio är den kinesiska staten involverad i Touchstone Capital Partners verksamhet i egenskap av medfinansiär.

Kommentarer

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Inrikes

Åland ska försvara vårjakten i EU-domstolen – ännu inget beslut om årets gudingjakt

Ålands landskapsregering tänker inte ge upp gudingjakten utan en kamp. Nu ska ärendet behandlas i EU-domstolen.

Nyhetsbild
Lokalt

Johan Nygård föreslås bli rektor för Bonäs/Vestersundsby skola

JAKOBSTAD Av de två personer som sökt tjänsten som rektor för Bonäs/Vestersundsby skola förordas Johan Nygård av skoldirektör Jan Levander.

Nyhetsbild
Övriga annonser

En perfekt mix av utmaningar och möjligheter

ANNONS FRÅN NOVIA

Yrkeshögskolan Novia erbjuder högklassig utbildning på svenska, på fyra olika orter. - Jag är nöjd med studierna och alla de möjligheter de gett mig, säger Olya Tsikhanchuck.

Mest läst senaste veckan