|

Ost blir godare av yster hiphop

NyhetsbildZoom
Schweizisk ost smakade mer när det spelades hiphop för den. Arkivbild. Foto: Christoph Ruckstuhl/Keystone via AP/TT
Ost som ystas i takt med musik blir godare, enligt schweiziska forskare. Och allra godast blir den av hiphop, snarare än av klassiska kompositioner eller rockballader.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

I studien lagrades nio runda Emmentalerostar, som vägde tio kilo stycket, i separata trälådor där olika typer av musik spelades om och om. Det användes dock inte regelrätta högtalare, utan musikens rytmer och frekvens överfördes via särskilda sändare för att slå an en ny ton i osten.

Vid ostarna spelades bland annat hiphopgruppen A tribe called quests låt "We got it from here", Mozarts "Trollflöjten", Led Zeppelins rockklassiker "Stairway to heaven", samt en techno- och en ambientlåt. Tre ostar utsattes för ljudvågor i olika frekvenser och en fick stå och lagras som vanligt.

En särskilt kulinarisk jury genomförde sedan blindtester och noterade stora skillnader i smak och lukt.

"Hiphopexemplaret toppade listan av alla ostar som utsatts för musik när det gäller fruktighet. . . Det var den starkaste av dem när det gäller lukt och smak", skriver forskarna vid Bern University of Arts i sin rapport.

Kommentarer

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Sport

Blue Fox tog första steget mot ligaspel

INNEBANDY

Blue Fox tog emot SB Vantaa på hemmaplan i damernas ligakval under lördagen. I en jämn match var det till slut hemmalaget som drog det längsta strået och segrade med 7-4.  

Nyhetsbild
Lokalt

Kumpula-Natri: Mänskliga rättigheter behövs även under detta sekel

PEDERSÖRE EU-parlamentarikern Miapetra Kumpula-Natri besökte Finlands svenska socialdemokraters fullmäktigemöte i Bennäs under lördagen.

Nyhetsbild
Inrikes

Ett decennium av kamp för en föräldraledighetsreform

I tio år har Svenska kvinnoförbundet tillsammans med moderpartiet Svenska folkpartiet lyft frågan om en 6+6+6-modell för familjeledighet. Ännu har den inte besannats. Frågan lyftes igen under Kvinnoförbundets årsmöte i Esbo på lördagen.

Nyhetsbild
Övriga annonser

En perfekt mix av utmaningar och möjligheter

ANNONS FRÅN NOVIA

Yrkeshögskolan Novia erbjuder högklassig utbildning på svenska, på fyra olika orter. - Jag är nöjd med studierna och alla de möjligheter de gett mig, säger Olya Tsikhanchuck.

Mest läst senaste veckan